Companii

Începe să se spargă „bula“ din piaţa serviciilor medicale: două spitale private din Timişoara şi Braşov ajung în insolvenţă

Începe să se spargă „bula“ din piaţa serviciilor...

Autor: Ioana David

18.07.2014, 19:35 2275

Piaţa de servicii medicale private, care în ultimii trei ani şi jumătate a atras investiţii de peste 250 mil. euro în noi clinici şi spitale, experimentează primele insolvenţe, două unităţi de mari dimensiuni din Timişoara şi Braşov confruntându-se cu această procedură.

Astfel, firma Onco Card Invest SRL, proprietara clădirii spitalului oncologic Onco Card din Braşov, a intrat în insolvenţă în luna mai, „din cauza unei lipse temporare de lichidităţi“.

Al doilea caz este al spitalului Athena din Timişoara, care potrivit Mediafax, a solicitat intrarea în insolvenţă, având datorii de peste 3 mil. lei la medici, foşti cola­bora­tori şi furnizori. Cele două proiecte repre­zintă investiţii cumulate de peste 36 mil. euro, care au fost deschise în 2010 (Athena) şi 2012 (Onco Card), însă situaţia acestora în piaţa de servicii medicale este diferită.

 

Cum au trecut de la planuri de extindere la insolvenţă

Începutul de an 2012 aducea anunţul surpriză făcut de cinci antreprenori locali care au investit 24 mil. euro într-un centru pentru tratamentul bolnavilor de cancer, proiect care a  rămas şi până în prezent cel mai mare din domeniul oncologic din România.

Realizat pe un teren adus în asociere de Municipiul Braşov, centrul a fost construit din fonduri proprii, credit bancar, joint-venture pe aparatură şi credit furnizor GE şi Varian, fiind situat în spaţiul ocupat anterior de spitalul de stat Sprenghi, demolat în urmă cu mai mult timp.

Construcţiile au început la finalul anului 2010, unitatea fiind inaugurată oficial în vara anului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO