Companii

Incursiune în „centrul nervos“ al Ameropa: un birou cu 40 de persoane care rulează peste 100 de milioane de euro

Incursiune în „centrul nervos“ al Ameropa: un birou cu 40 de persoane care rulează peste 100 de milioane de euro

Autor: Gabriel Razi

30.07.2012, 20:05 6431

Puţine indicii lasă de bănuit unui necunoscător că într-o casă pe o stradă laturalnică din apropierea portului din Constanţa are sediul traderul Ameropa, una dintre cele mai mari case de comerţ de materii prime agricole şi îngrăşăminte din Europa.

Discreţia, cuvântul de ordine într-o industrie unde jocurile sunt făcute la nivel mondial de corporaţii puţin cunoscute publicului larg, precum Glencore, Cargill sau Archer Daniels Midland, este vizibilă şi la sediul Ameropa din Constanţa. Singurul semn care indică prezenţa companiei aici este o placă branduită lipită de unul din pereţii clădirii.

Totuşi, câteva indicii ale faptului că aici îşi are sediul unul din marii jucători din agricultura locală, domeniu în care anul trecut s-au învârtit circa 18-19 miliarde de euro, ies la iveală de la intrare: în faţa clădirii este parcat un autoturism de lux, proprietatea unui fermier de nivel mediu, venit la sediul casei de comerţ pentru a încasa contravaloarea unei părţi din recoltă.

"Ne-am mutat aici de anul trecut. Tot centrul nervos al companiei este aici - trading, execuţia şi lo­gistica. Direct implicaţi în trading avem doi an­ga­jaţi şi alte două persoane ca şi back-up (de re­zervă - n. red.)", spune Cezar Gheorghe, direc­torul general al casei de comerţ, care a preluat con­ducerea Ameropa în România în urmă cu un an, fiind recrutat de elveţienii de la Ameropa de la traderul rival Cargill, unde ocupa poziţia de trading manager.

Deşi nu investeşte sute de milioane de euro în utilaje de producţie sau în promovare, Ameropa reuşeşte să se numere printre cele mai eficiente companii din România.

Cu puţin peste 200 de angajaţi, din care 40 în sediul central şi restul în port, în silozuri sau la vo­la­nul camioanelor, compania elveţiană a reuşit anul trecut să încheie bilanţurile cu o cifră de afa­ceri de 114 milioane de euro, în creştere cu 119% faţă de anul precedent, şi un profit de 2,6 mil. euro.

Practic, fiecare angajat al traderul a adus com­pa­niei încasări de 0,5 milioane de euro, o medie cu care nu multe companii locale se pot mândri.

Se uită la extinderea reţelei de silozuri

Deşi unii jucători de pe piaţa traderilor se mul­ţumesc în continuare să facă business fără mari investiţii în infrastructură, Ameropa are pe hârtie planuri în acest sens. Un prim pas a fost deja făcut. Traderul elveţian a preluat anul trecut, în cadrul uneia dintre cele mai mari tranzacţii din 2011, producătorul de îngrăşăminte Azomureş şi ope­ratorul porturar Chimpex. Deal-ul a fost eva­luat la 150-200 milioane de euro, potrivit datelor din piaţă.

Extinderea prin achiziţia producătorului de îngrăşăminte nu ar urma să fie ultima mişcare de acest gen a casei de comerţ elveţiene în România, având în vedere că Ameropa are pe hârtie extinderea reţelei de silozuri.

Acum elveţienii operează 14 silozuri cu o ca­pa­citate totală de 560.000 de tone, toate în judeţul Con­stanţa. Reţeaua Ameropa este dispusă diferit din punct de vedere geografic faţă de cele ale altor traderi. Casele de comerţ rivale au reuşit în ultimii ani să îşi construiască adevărate reţele de silozuri în sudul ţării, de-a lungul Dunării, cu ajutorul cărora preiau cerealele de la fermieri.

"Este logic că la un moment dat vom ieşi din Constanţa. Ne bazăm însă în continuare pe logis­tica noastră. Luăm în considerare şi construcţia de la zero a unor silozuri, dar şi semnarea unor par­te­neriate", spune Cezar Gheorghe, fără să precizeze ce buget de investiţii ar fi necesar pentru o astfel de extindere. Pentru a-şi întări rapid capacitatea de tran­sport, Ameropa a investit anul trecut 1,8 milioane de euro pentru achiziţia a 18 camioane, fiecare având o capacitate de transport a 25 de tone de materii prime agricole.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO