Companii

INDEX ALIMENTAR ZF. Preţurile alimentelor încep să crească. Laptele, carnea şi băuturile răcoritoare au preţuri mai mari cu 5% până la 30% faţă de iunie

INDEX ALIMENTAR ZF. Preţurile alimentelor încep să...

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Cristina Roşca

05.08.2015, 00:09 14421

Preţurile alimentelor au început să crească faţă de acum două luni, atunci când măsura reducerii de TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat în vigoare, astfel că în unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%, arată Indexul Alimentar al ZF, care a luat în calcul un coş cu 21 de produse din trei magazine online.

Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice şi are la bază doar informaţii disponibile pe site-urile magazinelor care vând şi online.  Indexul nu ia în considerare promoţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite alimente. De asemenea, indexul cuprinde o mică parte din produsele alimentare, în condiţiile în care într-un hipermarket pot exista chiar şi 60.000 de produse, atât alimentare, cât şi non­alimentare.

Cele mai vizibile creşteri le-au consemnat în perioada 8 iunie - 4 august laptele, carnea de pui, salamul şi apa minerală. Astfel, de exemplu preţul unui litru de lapte Zuzu (1,5% grăsime) a crescut cu 14,7% faţă de 8 iunie, până la 3,98 lei în cadrul magazinului Carrefour Online.

În cadrul aceluiaşi magazin, preţul apei minerale carbogazoase Borsec (1,5 litri) a crescut cu aproape 9%, până la 1,95 de lei. Pe de altă parte, în cadrul Cora Drive un pachet de 100 de grame de salam bănăţean Cris-Tim are un preţ cu aproape 30% mai mare, în timp ce un kilogram de pui grill Fragedo are un cost cu 14% mai mare faţă de 8 iunie.

„Preţurile acestea nu pornesc de la producători. N-am făcut majorări de preţ. Noi ca producători nu putem interveni în politica de vânzare a retailerilor, fiecare îşi pune preţurile pe care le doreşte“, spune un manager din industria alimentară.

Niciunul dintre cei trei retaileri nu a răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF cu privire la motivul creşterii preţurilor anumitor alimente.

Avansul preţurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituţii precum Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului sau ANAF, însă lipsa unui monitor al preţurilor face dificilă urmărirea apli­cării reducerii de TVA.

Sunt produse care au ajuns acum să coste la fel ca înainte de 1 iunie, atunci când măsura reducerii TVA a intrat în vigoare. De exemplu, în cadrul Cora Drive un kilogram de pui grill Fragedo costă 10,99 lei, la fel ca pe 29 aprilie, laptele Napolact (1 litru -1,5% grăsime) are acelaşi preţ ca înainte de 1 iunie, iar în cadrul Mega Image preţul unui litru de lapte Zuzu ( 1,5% grăsime) este similar.

 

Retailerii mari dictează preţurile

Odată cu reducerea TVA în iunie de la 24% la 9%, retailerii au redus preţurile în oferte şi la raft, la produsele de bază, discountul fiind de circa 12%, în linie cu aşteptările. Jucători din piaţă au anunţat atunci că la produsele cu volume mari de vânzări – lapte sau carne – care „cântăresc“ greu în coşul de consum sunt cele la care retailerii vor aplica cele mai mari reduceri. Aceste produse cu volume mari de vânzări sunt şi cele la care retailerii aplică cele mai mici marje de profit deoarece consumatorul este atent la orice mişcare de preţ.

„Mutările de preţ ar trebui să se facă mai degrabă la produsele de răsfăţ, unde românii nu sunt atât de atenţi la preţ, la lapte sau salam să creşti preţurile acum şi cu peste 10% este o mutare sinucigaşă“, spune un executiv din piaţă.

Un alt executiv este de părere că o creştere de preţ la lapte sau mezeluri poate fi dictată în toată piaţa şi de un singur retailer. „Dacă Auchan, Carrefour sau Kaufland – cei care dictează preţurile în comerţul modern – decid să majoreze preţul unui articol, piaţa îi va urma. Ei sunt cei care joacă cel mai agresiv pe preţ. Fiecare reţea face monitorizări săptămânale ale preţurilor şi se aliniază la piaţă. Este posibil însă ca majorarea să vină chiar de la unul dintre cei trei pentru a se alinia la concurenţă pentru că reducerea prea mare de preţ nu a fost sustenabilă pe termen lung“, spune un alt executiv din comerţ.

În cazul datelor centralizate de ZF pentru laptele Zuzu spre exemplu, singura reţea care a majorat preţul (cu circa 15%) a fost Carrefour. Creşterea a dus însă preţul din reţeaua Carrefour mai aproape de cel al competiţiei, aliniindu-se la cel al pieţei.

Cei trei retaileri au preţuri similare la produse precum ton Rio Mare, zahăr Mărgăritar, pate de porc, muştar, lapte sau băuturi răcoritoare.

Coşurile cu alimente costă mai mult în două din trei „reţele“ online

Creşteri de preţuri s-au mai înregistrat şi la muştar, chipsuri, cafea sau zahăr, ultimele două categorii fiind însă puternic influenţate de sezonalitate sau de preţurile de pe bursă.

Majoritatea preţurilor au rămas relativ constante, lucru care se vede şi în evoluţia coşului total de produse per magazin. Astfel, coşul de 21 de produse selectate de ZF din magazinul Carrefour Online costă 137 de lei, cu 1,7% mai mult faţă de 8 iunie. După reducerea TVA, indexul alimentar al ZF arată că acelaşi coş are un preţ cu 13% mai mic comparativ cu perioada dinainte ca alimentele şi băuturile răcoritoare să aibă un TVA de 9%.

Creştere a avut şi coşul de 21 de produse din cadrul Cora Drive, dar de data aceasta de doar 0,7%.

În schimb, în cadrul magazinului eMag, care are deschis un supermarket online în parteneriat cu Mega Image, coşul cu produse alimentare are un cos mai mic cu 3,4%, arată calculele efectuate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO