Analiză

Indexul alimentar ZF: Evoluţia preţului principalelor alimente în cei patru ani de criză

Indexul alimentar ZF: Evoluţia preţului principalelor...

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

08.02.2014, 18:13 1036

Preţul principalelor 15 alimente din coşul de consum a scăzut din toamnă până în prezent cu 2%, ca urmare a luptei tot mai acerbe dintre comercianţii care încearcă astfel să atragă clienţi noi în magazine. Zahărul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel şi cotletul de porc, în timp ce preţul uleiului s-a redus cu aproape nouă procente, arată indexul alimentar ZF. Astfel, „războiul preţurilor“ dintre lanţurile internaţionale se vede direct la raft.

„Scăderea de preţuri poate fi explicată prin faptul că există o concurenţă crescută în retail, iar puterea de cumpărare tot mai mică pune presiune pe preţuri. Spre deosebire de anii anteriori când comer­cianţi majorau preţurile produselor atât alimentare, cât şi nealimentare de sărbători, acum am văzut chiar scăderi. La fel ca în majoritatea pieţelor dezvoltate comercianţii au căutat şi în România să facă volume mari de vânzări, chiar dacă acest lucru a presupus reduceri de preţuri“, spune  Dragoş Cabat, analist eco­nomic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Consumul a avansat anul trecut cu 0,5% comparativ cu 2012, în condiţiile în care luna decembrie (cu un plus de 6,7%) a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere. În 2013 rata anuală a inflaţiei a fost de 1,55%, iar analiştii estimează pentru acest an un nivel de 3-4%. Mai mult, Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetară, afirma recent că nu există pericol de deflaţie în România.

Citiţi o analiză completă a evoluţiei preţurilor la mai multe alimente pe zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO