Companii

Industria alimentară a pierdut deja două fabrici de top în 2018. “România devine net importatoare de produse fabricate în străinătate. E trist că s-a ajuns aici.”

Industria alimentară a pierdut deja două fabrici de top...

Autor: Roana Rotaru

31.01.2018, 12:27 5691

Industria alimentară şi a băuturilor din România, estimată la 55 mld. lei (12 mld. euro), a început anul 2018 cu stângul, prin închiderea a două fabrici, respectiv fabrica Zahărul Oradea şi fabrica de lactate Dorna, ambele companii de top în sectorul în care activează.

„România devine net importatoare de produse fabricate în străinătate. E trist că s-a ajuns aici, dar în România nu mă mai miră nimic. Ca să avem mai multă prelucrare locală trebuie să avem o strategie de dezvolta­re a industriei alimentare care să fie susţinută cu politici publice. Avem nevoie de investiţii din fonduri naţionale sau private“, a spus  Emil Dumitru, preşedintele Fede­raţiei Naţionale Pro Agro.

În primele nouă luni din 2017, deficitul comercial din sectorul agro-alimentar a ajuns la 847 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

În top 10 cele mai mari companii din industria alimentară şi de băuturi din România nu există nicio fabrică de lapte, de ciocolată, de mezeluri sau de pâine, iar primele zece companii au capital integral străin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO