Companii

Industria creşte, dar depinde numai de sectorul automotive

Industria creşte, dar depinde numai de sectorul automotive

Autor: Adelina Mihai, Simona Tatu

01.06.2017, 00:07 1165

Angajatorii din industrie au creat peste 29.000 de noi locuri de muncă în primul trimestru al anului, acesta fiind sectorul în care s-au făcut cele mai multe noi angajări, arată datele publicate de Ministerul Economiei.

Dacă autorităţile spun că „industria redevine motorul creşterii economiei”, unii oameni de afaceri ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte aportul acestui sector la valoarea adăugată locală a industriei.

„Noi suntem dependenţi de automotive. Orice am zice, suntem legaţi de industria asta, cum merge şi cum e cererea în alte părţi, aşa vom merge şi noi. Ne aflăm în momentul de faţă în aşa-numita «com­mo­diti­zation trap», avem o industrie care produce şi exportă masiv, dar fără să aducă valoare adăugată semnificativă“, a spus Florin Pogonaru, preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Sectorul producţiei de autove­hi­cule a avut în 2013 un raport valoare adăugată brută / pro­ducţie de 0,2, adică un nivel foarte scăzut dacă luăm în calcul că la industria alimentară indicatorul era de 0,38. Pe de altă parte, în serviciile IT există cea mai înaltă pondere a valorii adăugate brute în producţie, cu un raport de 0,57.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO