Companii

Industria îşi revine după mai multe luni de declin: cresc producţia, comenzile noi şi numărul de angajaţi

Industria îşi revine după mai multe luni de declin:...

Autor: Iulian Anghel

22.03.2017, 00:05 828
Producţia industrială a crescut în februarie după un sfârşit de an 2016 în care a înregistrat o cădere şi un ianuarie în care industria a crescut ca serie brută, dar, în dinamică lunară, s-a contractat pe serie ajustată.
 
Potrivit Barometrului In­dustrial realizat de IRSOP şi SNSPA, în februarie, volumul producţiei industriale a crescut pentru prima dată după patru luni de cădere puternică.
 
Barometrul reflectă opiniile şefilor de companii industriale în privinţa evoluţiei businessului lor şi ar părea că răspunsurile din ianuarie, care indică o cădere în industrie, s-ar contrazice cu datele furnizate de INS, care arată creştere. Creşterea indicată de Statistică este însă an/an (plus 5,8% în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016), în vreme ce, în dinamică, avem în ianuarie faţă de decembrie o creştere pe serie brută de 0,9%, dar pe serie ajustată în funcţie de zilele lu­crătoare - cea foarte vizibilă pen­tru cineva implicat direct în pro­ducţie - avem o scădere de 0,5%.
 
În baza răspunsurilor la Barometrul Industrial, care preced datele furnizare de INS, este de aşteptat ca februarie să confirme şi statistic revenirea solidă a industriei.
 
Barometrul Industrial este realizat lunar de IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA şi reflectă situaţia din industrie în prezent şi pe un orizont de şase luni, aşa cum este ea percepută de managerii companiilor din industrie.
 
Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.
 
Potrivit datelor pentru februarie volumul producţiei industriale a crescut în februarie, după ce, timp de 60 de zile, decembrie şi ianuarie, activitatea din industrie s-a aflat în contracţie atingând în ianuarie nivelul cel mai coborât din ultimele 28 de luni (35 de puncte).
 
“În februarie, activitatea a crescut la 53 de puncte, iar industria a intrat în marginea de jos a zonei de expansiune (peste 50 de puncte)”, arată Barometrul.
 
În ultimii doi ani, în ciuda creşterii economice robuste, industria a avansat cu paşi mici, având o creştere anuală de 2,7%, respectiv 1,7%. În ianuarie 2017, INS a consemnat o creştere anuală, ianuarie/ianuarie, de 5,8% pe serie brută şi 5,5% ca serie ajustată creştere care este însă datorată şi „efectului de bază“ întrucât, în ianuarie 2016, industria scăzuse cu 2%. În dinamică însă, ianuarie 2017 faţă de deceembrie 2016, avem date la limită, cu o creştere de 0,9% pe serie brută, dar cu scădere de 0,5% pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Pentru anul acesta, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) mizează pe o creştere de 6% a industriei.
 
Potrivit datelor Barometrului, în februarie, pe lângă producţie au crescut comenzile noi, inclusiv cele de export, în vreme ce comenzile neexecutate indică o uşoară scădere în februarie, dar fluctuaţia e nesemnificativă. Numărul angajaţilor în companiile industriale a crescut puţin în februarie, faţă de ianuarie, dar procentul firmelor care au făcut angajări a fost egal cu procentul celor care au renunţat la o parte din angajaţi.
 
Pe de altă parte, comenzile noi şi volumul producţiei nu au reuşit încă să reumple stocurile firmelor, iar ccheltuielile de capital (investiţiile) – indică Barometrul - au fost în ianuarie şi în februarie la nivelul cel mai coborât din ultimele 28 de luni. În 2016, investiţiile au stagnat pe volum, iar contribuţia lor la creşterea economică de 4,8% a fost zero.
 
“Scăderea sau stagnarea cheltuielilor pentru capacităţi noi, echipamente şi alte active care pot duce la creştere economică semnalează un nivel redus de încredere a managerilor”, potrivit sursei citate care consemnează că aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni s-au temperat.
 
“În februarie a fost prima dată în ultimele 8 luni când indicatorul de optimism, calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările, s-a oprit din creştere şi a regresat cu un punct faţă de luna ianuarie.”
 
În concluzie, arată documentul citat, industria pare că şi-a revenit în februarie, înregistrând creşteri la 60% din indicatorii măsuraţi de Barometru: “Dar deocamdată, nici intensitatea, nici direcţiile schimbării din februarie nu sugerează o creştere durabilă”.
 
Barometrul Industrial este un sondaj realizat lunar de IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA, pe un esantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România, cu peste 9 angajaţi, care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO