Industrie

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania: Dinamica anuală a investiţiilor în producţie va decelera la 3,7% în 2018 de la 5,4% în 2017

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică...

Autor: Cristina Bellu

15.03.2018, 10:50 125

Pe parcursul ultimelor luni, comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat la  un ritm peste potenţial, confirmand climatul pozitiv din sfera principalei componente a  industriei, pe fondul accelerării economice globale şi europene, cu impact asupra exporturilor şi, în contextul evoluţiei consumului intern la un ritm peste potenţial, consideră Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.
     
“Ne aşteptăm la consolidarea climatului pozitiv din industrie pe termen foarte  scurt, însă nu excludem posibilitatea unei schimbări de tendinţă până la finalul  anului curent, scenariu susţinut de majorarea costurilor de finanţare în plan global, rebalansarea mixului de politici economice pe plan intern şi acumularea de provocări la adresa comerţului international, ţinând cont că administraţia Trump a decis  recent introducerea de tarife la importurile de oţel şi aluminiu.”, se arată într-o analiză semnată de Andrei Rădulescu.

Scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania previzionează decelerarea dinamicii anuale a investiţiilor productive de la 5,4% în 2017 la 3,7% în 2018, 3,2% în 2019,  respectiv 1,9% în 2020.  
 
“Altfel spus, ne aşteptăm la intrarea ciclului investiţional post-criză în faza de  maturitate în trimestrele următoare.”, precizează  Andrei Rădulescu.

Statisticile publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluţia comenzilor noi în industria prelucrătoare în luna ianuarie, confirmă climatul pozitiv susţinut de impulsul cererii externe şi de dinamica consumului  intern la un ritm peste potenţial.  

Astfel, comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 21,5% an/an în  prima lună a anului curent, în accelerare de la 13,6% an/an în decembrie şi,  totodată, cea mai bună dinamică din mai 2017.  
 
“Se evidenţiază accelerarea comenzilor noi de bunuri de capital, de la 8,1% an/an în decembrie la 24,8% an/an în ianuarie, cel mai bun ritm din august 2016. Această evoluţie indică premise de continuare a ciclului investiţional din  industrie pe termen scurt, într-un context influenţat şi de nivelul redus al  costurilor reale de finanţare.”, arată analiza  Băncii Transilvania.
 
De asemenea, dinamica anuală a comenzilor de bunuri de uz curent s-a ameliorat  de la 0,9% în decembrie la 6,9% în ianuarie.  
 
Pe de altă parte, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 14%  an/an în ianuarie, în decelerare de la 31,1% an/an în decembrie (cel mai redus  ritm din aprilie 2017), evoluţie care confirmă intrarea consumului privat în faza  de maturitate a ciclului post-criză.  

Totodată, dinamica anuală a comenzilor de bunuri intermediare s-a temperat de la 28,5% an/an în decembrie la 20,1% an/an în ianuarie.  
 
Din perspectiva evoluţiei comenzilor noi, cele mai dinamici ramuri ale industriei  prelucrătoare în prima lună a anului curent au fost fabricarea altor mijloace de transport (20,5% an/an), metalurgică (23% an/an), echipamente electrice (24,6%  an/an), autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci (25,4% an/an) şi  construcţii metalice şi produse din metal (27% an/an).  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO