Industrie

Barometrul Industrial: Activitatea din industrie şi-a revenit timid în august, după două luni de scădere consecutivă. Managerii se aşteaptă la o creştere semnificativă a costului de producţie

Barometrul Industrial: Activitatea din industrie şi-a...

Autor: Cristina Bellu

26.09.2017, 11:48 92

Activitatea din industrie a înregistrat o creştere timidă în august, după două luni de scădere consecutivă, volumul producţiei urcând de la 53 de puncte la 56 de puncte, potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

“La şase din unsprezece indicatori ai activităţii se văd mici semne de redresare, dar creşterile sunt destul de slabe pentru a prezice un început de expansiune sustenabilă.”, menţionează analiza Barometrului Industrial.

Potrivit datelor analizate, stocurile au atins cel mai coborât nivel de contracţie din ultimele 7 luni (41 de puncte). Volumul redus şi stagnant al stocurilor sugerează că producţia nu reuşeşte să le umple, iar vânzările sunt relativ plafonate.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au urcat uşor de la 53 de puncte în iulie, la 55 în august. “Creşterea este destul de slabă şi pare a fi bazată mai mult pe cererea internă decât pe export.”, se arată în analiză.

Comenzile pentru export au coborât la 46 de puncte în august, faţă de 48 de puncte în iulie, fiind prima data când comezile externe s-au contractat două luni consecutive (iulie şi august), în timp ce importurile pentru materii prime au continuat şi ele să scadă de la 66 de puncte în mai, la 56 în iulie şi la 53 în august, în mare măsură pe fondul contractării comenzilor la export.

În ceea ce priveşte indicatorul care măsoară rata de ocupare privind forţa de muncă, acesta a crescut de la 47 în iulie la 52 în august, creşterea provenind de la circa o treime din firme, în timp ce 70% din manageri au raportat un nivel neschimbat al numărului de angajaţi.

Costurile de producţie au urcat de la 58 de puncte în iulie, la 63 în august, evoluţia acestora provenind atât din creşterea producţiei cât şi din preţurile mai mari ale unor materii prime.

Preţurile încasate de firme pentru produsele vândute se află la 57 de puncte faţă de 56 în iulie, în condiţiile în care 77% din firme au raportat preţuri neschimbate.
Referitor la cheltuielile de capital, acestea se menţin la limita dintre creştere şi contracţie (52 în august faţă de 51 în iulie). Practic, în domeniul investiţiilor din fondurile proprii ale firmelor nu se vede nici o înviorare, de 34 de luni de când datează măsurătorile lunare ale Barometrului Industrial.

“Indexul de optimism a mai scăzut puţin în august, la 60 de puncte faţă de 61 în iulie şi 59 în iunie, semn că mica revenire din august nu a reuşit să alimenteze speranţele pozitive ale firmelor. (…) O privire detaliată arată că singurul domeniu în care managerii se aşteaptă la o schimbare semnificativă este costul de producţie. Impresia că peste 6 luni costurile de producţie vor fi mai mari a crescut de la 63 de puncte în iulie la 69 în august.”, este concluzia Barometrului Industrial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO