Industrie

Creşterea economică slabă în T2 şi cererea insuficientă ţin industria în stare de amorţeală

Creşterea economică slabă în T2 şi cererea...

Autor: Iulian Anghel

22.09.2015, 00:07 973

În august, comparativ cu luna precedentă, activitatea din industrie a rămas „în teritoriul pozitiv“. Dar dacă nu se văd semne de contracţie, nu sunt nici semne de expansiune.

Una dintre explicaţii este creşterea slabă a economiei în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul I, de doar 0,1%, iar a doua este cererea insuficientă, relevă Barometrul Industrial pentru luna august realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Potrivit sursei citate, firmele au raportat în august o scădere a volumului comenzilor pentru export, dar şi o scădere a importurilor de materii prime, în vreme ce stocurile rămân reduse, ceea ce indică o cerere slabă nu doar o problemă de sezon (având în vedere că august este luna concediilor). Barometrul Industrial realizat lunar de IRSOP şi SNSPA reflectă situaţia din industrie cum este ea văzută de şefii de companii şi aşteptările acestora pentru următoarele şase luni. Este realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.000 de firme din România. Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor şefilor de companii reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

În cazul producţiei industriale, unde cu cât indexul este mai mare cu atât situaţia este mai bună, în august, faţă de iulie, indicatorul a crescut cu doar un punct de la 55 la 56, ceea ce arată mai degrabă stagnare, care, dacă se întinde pe mai mult de cinci şase luni, va crea probleme pentru că reluarea expansiunii devine dificilă, potrivit autorilor studiului citat. Or, deja din iulie, industria era într-a cincea lună de stagnare. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică în semestrul I 2015, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I din 2014, cu 3,7%. La creşterea PIB, în semestrul I din 2015 faţă de semestrul I 2014, industria a contribuit cu 0,5%, aceasta având o pondere la formarea PIB de 22% (24% pe întreg anul 2014).

Însă, comparativ cu trimestrul 1, creşterea în trimestrul al doilea a fost de doar 0,1%, dinamică ce pune în gardă în legătură o posibile evoluţii dezamăgitoare în a doua parte a anului.

Industria este ramura care a contribuit semnificativ în ultimii ani atât la formarea PIB cât şi la creşterea economică, prin urmare evoluţia este decisivă în cifrele finale.

Însă anul acesta industria dă semne de încetinire. În primele şapte luni din an producţia industrială a crescut cu doar 2,6%, faţă de o creştere de 8,5% cât înregistra în ianuarie – iulie 2013, an/an.

Potrivit Barometrului Industrial, iulie a fost a cincea lună consecutivă din acest an în care activitatea din industrie s-a oprit din creştere. În august, industria se menţine în teritoriu pozitiv, în sensul că nu sunt semne de contracţie, dar, în aceeaşi vreme, nu sunt nici semne de expansiune.

„Exista doua explicaţii posibile pentru cresterea slabă. Prima explicaţie este regresul economiei. În trimestrul doi, economia a crescut cu numai 0,1%. De obicei, când economia încetineşte, scade şi activitatea din industrie. Se întâmplă rar ca economia să scadă şi industria să crească. A doua explicaţie este cererea insuficientă. Indexul pentru comenzi noi (al Barometrului Industrial – n. red.) a fost de 56 în august, faţa de 57 în iulie. E posibil să fie şi un efect de sezonalitate“, potrivit Barometrului Industrial.

Barometrul din august indică faptul că, pe lângă reducerea comenzilor noi în industrie, compeniile au raportat o scadere a volumului comenzilor pentru export de la 59, indicele din în iulie la 55 în august. A fost înregistrată o scadere a indexului pentru importurile de materii prime de la 59 în iulie la 52 în august.

„Când firmele importa mai puţine materii prime şi materiale, ori le găsesc mai ieftin în ţar, ori nu au nevoie de ele, din cauza producţiei scăzute“, explică autorii Barometrului.

Potrivit documentului citat, starea de spirit a managerilor ramâne destul de ambiguă. În august prognozele lor pentru urmatoarele şase luni au continuat să se deterioreze usor în privinţa volumului şi a costurilor de producţie. În schimb ei par a fi mai optimisti în privinţa măririi numarului de angajaţi şi a preţurilor pe care ar putea sa le obţină pentru produsele lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO