Industrie

FOCUS: Sărbători pe schiuri şi mâncare tradiţională la Rânca,Straja şi Parâng sau croaziere pe Dunăre

FOCUS: Sărbători pe schiuri şi mâncare tradiţională...

Autor: Loredana Ficiu

22.12.2017, 11:07 136

Proprietarii de cabane, pensiuni şi hoteluri din zona montană Rânca, în judeţul Gorj, şi-au atras clienţii de sărbători cu preţuri la nivelul celor din 2016, iar ca bonus organizează carnavaluri cu măşti, muzică live şi oferă băutură la discreţie.

Constantin Pănescu, proprietarul unui complex turistic situat la baza principalei pârtii de schi din Rânca, spune că pentru Crăciun şi Revelion unitatea este ocupată în întregime, cele aproximativ 70 de locuri fiind rezervate încă din luna octombrie.

"Masa festivă de Crăciun este 110 lei, la care se adaugă între 55 şi 79 de lei la cazare, pe zi, în funcţie de confort. Avem în meniu de toate, de la sărmăluţe cu mămăliguţă, până la fripturi de porc, pomana porcului, curcan la cuptor. Avem şi turişti din Germania. Unei familii i-am făcut cadou tot pachetul, pentru că vine din Germania la noi de peste nouă ani. Am făcut produse tradiţionale, de la caltaboşi, cârnaţi, ciolane afumate, şoric şi jumeri. La masa de Crăciun pregătim aperitive tradiţionale şi adaosuri internaţionale, o combinaţie făcută după reţete străine, sărmăluţe şi piftii, mix-uri la grătar, din cârnaţi proaspeţi, puţin afumaţi şi daţi la jar cu cotlet şi cu frigărui, afinată, vişinată şi palincă, Pachetul de Revelion costă 1200 lei, cinci zile. După Revelion avem carnavalul cu măşti”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Constantin Pănescu, proprietarul unui complex turistic de la Rânca.

Turiştii care vor veni la Rânca în perioada sărbătorilor vor avea la dispoziţie cel puţin două din cele şase pârtii, care au tunuri de zăpadă, cea mai mare având o lungime de 900 de metri. În aceeaşi zonă a fost amenajată şi o pârtie pentru copii, iar aici poate fi găsit şi un centru care închiriază echipamente de schi.

În staţiunea Straja, din Munţii Vâlcan, cu greu se mai găsesc locuri de cazare pentru Revelion. Unii dintre turişti au achitat în avans pachetul de Revelion.

”La noi s-a ocupat totul de două luni, atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion. Avem un pachet de cinci nopţi de Revelion, trei mese incluse, micul dejun, bufet suedez, cu băuturi incluse, cu absolut totul, foc de artificii în noaptea de Revelion care se ţine pe pârtie. Au plătit în jur de 1.500 de lei de persoană. Avem 60 de locuri de cazare. Pârtiile sunt bune, ninge în continuare, se schiază de două weekend-uri. Suntem în buza pârtiei, la 50 de metri”, spune Mihăiţă Dumitraşcu, administratorul unei vile din Straja.

La o altă pensiune din centrul Statiunii Straja, cu 300 de lei de persoană cazare pe noapte, turiştii au gratis masa festivă de Revelion, cu aperitiv, fructe, supă, sarmale, friptură asortata, prajituri de casă şi cozonac, apă minerală, suc, vin, ţuica, afinată, whisky şi şampanie.

Turiştii care vor veni la Straja în perioada sărbătorilor vor avea la dispoziţie şase pârtii, cea mai mare având o lungime de 2.400 de metri.

Şi în staţiunea montană Parâng din masivul cu acelaşi nume, turiştii au început să facă rezervări pentru Revelion, însă mai sunt încă locuri libere în unele cabane, pentru Revelion.

Administratorul unei vile a venit cu o ofertă de 250 de lei de persoană pentru o noapte de cazare cu demipensiune, în cameră dublă matrimonială sau cameră triplă şi 164 de lei de persoană, pentru cameră cu patru locuri. Condiţia este ca sejurul să cuprindă minim cinci nopţi. Pachetul include masa festivă, iar la băutură este ”open bar”.

Preţuri similare sunt şi la o altă vilă care dispune de 70 de locuri de cazare. Acestea nu au fost rezervate deocamdată, însă, la fel ca patronii hotelurilor, unde gradul de ocupare este mai redus, se aşteaptă să aibă solicitări pe ultima sută de metri.

La Clisura Dunării, în judeţul Mehedinţi, majoritatea pensiunilor au pachete speciale pentru Revelion, însă doar câteva unităţi organizează şi Crăciunul.

Pachetele includ croaziere pe Dunăre, dacă vremea va fi frumoasă şi drumeţii pe Muntele Ciucarul Mare.

”În această perioadă sunt deschise foarte puţine pensiuni. Nu este o zonă specifică. De Crăciun nu sunt organizate pentru că nu sunt solicitări, iar de Revelion sunt foarte puţine pensiuni, sunt câteva cu restaurant care organizează Revelionul şi câteva pensiuni care închiriază locaţia de cazare pentru grupuri. Pachetele conţin şi croaziere pe Dunăre, dar depinde foarte mult de timp. Croazierele pe Dunăre, dacă nu va permite vremea, nu se vor putea face. Drumeţii se vor face, un pachet frumos are o pensiune care organizează plimbări cu căruţa sau cu sania, se pare mai mult cu căruţa decât cu sania. Se pot face drumeţii, vizitarea colecţiei de costume şi etnografie şi folclor”, a declarat Marin Cărămizaru, preşedintele Asociaţiei de Turism şi Agrement "Cazanele Dunării".

În zona Clisurii, preţurile pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun şi masa festivă de Revelion pot să ajungă până la 900 de lei de persoană. Sunt şi pachete de 450-600 de lei.

Pentru Revelion, la o pensiune de trei margarete tariful este de 500 de lei de persoană pentru un sejur de trei nopţi cu demipensiune, fiind inclusă masa festivă de Anul Nou.

La o pensiune de patru stele, de Revelion tariful este de 600 de lei de persoană pentru trei nopţi.

Oferta de Crăciun este restrânsă, multe dintre pensiunile de pe Clisura Dunării fiind închise între 24 şi 30 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO