Industrie

Indianul Sanjeev Gupta vrea să cumpere industria siderurgică din Europa: Pe lângă Sidex Galaţi şi cele trei capacităţi siderurgice din Italia, Cehia şi Macedonia, mai achiziţionează trei fabrici în Europa

Indianul Sanjeev Gupta vrea să cumpere industria...

Autor: Răzvan Botea

02.11.2018, 15:28 1123

Liberty Steel, compania care face parte din alianţa mondială GFG (Gupta Family Group) deţinută de indianul Sanjeev Gupta, mai face trei achiziţii în Europa, pe lângă Sidex Galaţi şi cele trei capacităţi siderurgice din Italia, Cehia şi Macedonia. Compania indiano-britanică a convenit un acord condiţionat în vederea achiziţionării siturilor industriale Flemalle şi  Tilleur de lângă Liege, Belgia, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea un număr total de 720 de angajaţi şi situl industrial Dudelange, Luxemburg care are un număr de 225 de angajaţi.

„Acestea sunt bunuri patrimoniale care se fac remarcate prin calitatea sporită şi forţa de muncă competentă şi experimentată, pe care le primim cu braţele deschise în reţeaua pe care o clădim în Europa şi care devine din ce în ce mai puternică şi în Alianţa GFG. Scopul nostru va fi acela de a dezvolta relaţii strânse de colaborare cu guvernele, sindicatele şi cu celalalte părţi interesate din toate aceste ţări în vederea optimizării şi creşterii valorii acestor active de o importanţă deosebită atât pentru economia la nivel local cât şi pentru economia la nivel naţional”, a declarat Sanjeev Gupta, directorul executiv al GFG Alliance.

Cine este Sanjeev Gupta, omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi

Această achiziţie susţine planul de extindere pe care grupul îl are în Europa şi care a fost făcut public în anunţul dat de companie în octombrie, prin care menţiona acordul condiţionat cu ArcelorMittal pentru achiziţia unor mari topitorii integrate la Galaţi, în România, şi Ostrava, în Republica Cehă, precum şi achiziţionarea unor fabrici la Skopje, în Macedonia, şi la Piombino, în Italia. În total aceste unităţi înglobează un total de 12.500 de angajaţi, dintre care 5.600 la Combinatul de la Galaţi.

Cele două acorduri vor intra în vigoare odată cu aprobarea lor de către Comisia Europeană după îndeplinirea procedurilor impuse de către autorităţile locale, inclusiv încheierea informării şi consultării primăriilor locale şi Comitetelor Europene de Întreprindere.

Siturile industriale de la Liege şi Dudelange, împreună cu fabricile din Europa de Est şi Italia, consolidează prezenţa preponderentă a grupului Liberty în Europa continentală.

Aceste active includ şi fabrica Liberty Wheels France de la Chateauroux, care în urma achiziţiei iminente a acesteia de la Rio Tinto, va include şi cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, localizată în Dunkerque.

Ultimele trei fabrici reprezintă o a doua parte dintr-un ansamblu total de vânzări de locaţii asupra cărora  ArcelorMittal şi autorităţile europene care se ocupă cu reglementarea în domeniul concurenţei au convenit în scopul achiziţionării gigantului siderurgic Ilva, care este cel mai mare producător de produse plate din oţel carbon.

Grupul britanic Liberty, parte alianţei la nivel mondial GFG, aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat în luna octombrie a acestui an că a ajuns la un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care SIDEX Galaţi.

În 2001, anul privatizării, combinatul de la Galaţi producea 4,5 milioane de tone de oţel anual cu cinci furnale şi obţinea o cifră de afaceri de 800 de milioane de dolari, potrivit lui Petrişor Peiu, preşedintele Sidex Galaţi în 1999-2000.

Indianul Lakshmi Mittal, care a preluat combinatul siderurgic Sidex Galaţi în 2001 şi acum trebuie să-l vândă pentru a satisface rigorile legislaţiei concurenţei din Uniunea Europeană, lasă Sidexul la o producţie de oţel anuală la jumătate şi cu numai un singur furnal funcţional din cele cinci pe care le avea la privatizare.

Sanjeev Kumar Gupta, om de afaceri cu origini indiene, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 mld. de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO