Industrie

INS: Producţia industrială a crescut cu 5,8% în ianuarie

INS: Producţia industrială a crescut cu 5,8% în ianuarie

Autor: Cristina Bellu

13.03.2017, 10:16 123

Producţia industrială a crescut în luna ianuarie atât ca ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,8%, respectiv cu 5,5% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Avansul de 5,8% în ceea ce priveşte producţia industrială serie brută s-a datorat creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+6,5%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,7%). Industria extractivă a scăzut cu 7,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în ianuarie cu 5,5% faţă de ianuarie 2016, ca efect al creşterilor industriei prelucratoare (+5,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%). Industria extractivă a scăzut cu 7,6%.

În luna ianuarie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 0,9%, datorită cresterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică (+2,0%) şi a industriei prelucrătoare (+1,1%). Industria extractivă a scăzut cu 7,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a  scăzut faţă de luna precedentă cu 0,5%.

Industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică au crescut cu 1,3%, respectiv cu 0,9%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 0,1%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO