Companii

Industriile care ţin în spate businessul românesc. Jucătorii din comerţ, energie şi producţie auto realizează jumătate din afacerile României

Industriile care ţin în spate businessul românesc....

Autor: Cristina Roşca

01.07.2016, 00:07 2008

Cele mai importante zece sectoare economice sunt responsabile pentru 63% din totalul businessului românesc, adunând companii cu afaceri de 720 mld. lei.

În total, în România există 99 de sectoare economice structurate în funcţie de CAEN-urile companiilor, însă primele zece sunt cele care au o pondere majoritară în total. Mai mult, doar comerţul - cu ridicata, amănuntul şi comerţul auto - contribuie cu 39% la totalul businessului românesc. Pentru această analiză au fost clasificate industriile după CAEN-ul lor, fiind luate în calcul doar companiile care şi-au depus rezultatele pe anul trecut la Ministerul de Finanţe.

„Există două feluri de dezvoltare econo mică - prin specializare şi prin diversificare“, spune analistul economic Aurelian Dochia. Tot el adaugă faptul că puterea de diver sificare a unei economii este direct pro porţională cu dimensiunea acesteia. „Iar Ro mânia nu este suficient de mare ca economie ca să putem vorbi de o dezvoltare prin diver sificare. Inevitabil, ne rămâne specializarea“, adaugă el.

Un exemplu în acest sens este industria auto, care a reuşit să crească puternic în ultimii ani odată cu atragerea de noi investiţii în domeniu. Astăzi, industria auto duce singură în spate mai bine de jumătate din totalul exporturilor româneşti de 54 mld. euro anul trecut.

„Dependenţa economiei de anumite industrii, cum este cazul industriei auto, nu trebuie privită într-un sens negativ. Totuşi, consider că trebuie să se ţină cont de modul în care se schimbă lumea şi România trebuie să parieze pe noile industrii vedetă. Un exemplu este energia“, crede şi Dochia. El vorbeşte de faptul că în România petrolul, gazele naturale şi cărbunele sunt încă de bază în planurile pentru următorii 30 de ani, în timp ce în Occi dent există o revoluţie a energiei regenerabile.

La rândul său, Cristian Părvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, spune că în opinia sa dezvoltarea trebuie să se facă pariind pe industrii cu valoare adăugată mare.

„Structura economiei locale este îngri jorătoare. Nu este normal ca producţia energiei să fie un sector de bază pentru economie, este un sector primar cu o valoare adăugată brută mică. În ţările dezvoltate contribuţia sectorului energetic la PIB este minimă.“

În România producţia şi funizarea de energie este al treilea sector al economiei locale, cu afaceri de 56 mld. lei, în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO