Companii

ING ramane fara divizie de dezvoltare imobiliara in Romania

29.10.2009, 23:16 155

Compania imobiliara ING Real Estate a decis inchiderea filialeide dezvoltare imobiliara (ING-RED) de pe piata locala la circa doiani de la inaugurare, inainte ca firma sa fi cumparat vreun terenpentru realizarea unui proiect imobiliar.

Cristian Cirjan, care conducea biroul de la inceputul acestuian, a ramas consultant al companiei cu privire la piata imobiliaradin Romania.

"ING RED nu mai are angajati cu carte de munca in Romania, iareu am ramas consultant local. La nivel global, ING Real Estate atrecut printr-un proces de restructurare major. Consider ca ei sunto companie cu picioarele pe pamant, de aceea nu are distressedassets (proprietati ale unor companii aflate in dificultatefinanciara - n. red.) in Romania. In momentul in care au venitaici, in urma cu doi ani, piata imobiliara nu mai avea niciolegatura cu realitatea", a declarat Cirjan.

Biroul din Bucuresti a fost deschis de catre olandezul SiepHoeksma, care a analizat pentru mai mult de un an oportunitatile deinvestitii, fara a face insa nicio achizitie.

La inceputul acestui an Hoeksma a parasit compania, a careiconducere a fost preluata de Cirjan, fost director executiv alcompaniei Baneasa Rezidential.

ING RED este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliaridin Europa, cu un portofoliu in dezvoltare de circa noua miliardede euro si o prezenta pe zece piete mature. Compania a dezvoltat inspecial proiecte mixte, avand ca principala atractie un centrucomercial, cum este si cazul megaproiectului Zlote Terasy dincentrul Varsoviei.

"In Romania au venit ca un pas firesc, dupa ce au intrat pe altepiete mature. In acea perioada insa era o piata a vanzatorilor, iarpreturile terenurilor erau aberante", spune Cirjan, explicandastfel unul dintre motivele pentru care ING RED nu a inceputconstructia niciunui proiect.

O serie de alte companii importante, precum ECE sau AIG/ Lincolnprospecteaza de mai multi ani piata imobiliara locala fara a searunca in a face achizitii din acelasi motiv al preturilorconsiderate supraevaluate.

"Am ramas consultantul lor aici deoarece este posibil ca ING sarevina pe piata locala in doi-trei ani. Deocamdata nu au aparutaici active distressed, desi o serie de companii sunt intr-osituatie dificila. Preturile solicitate continua sa fie enorme", amai spus Cirjan.

Grupul ING detine in continuare pe piata locala divizia deinvestitii imobiliare - ING REIM -, care si-a trecut in portofoliuproiectul Felicia Shopping Center din Iasi, pentru circa 40 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO