Companii

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de...

Autor: Roxana Petrescu

30.12.2014, 15:00 170

Investiţiile în eoliene s-au diminuat semnificativ anul acesta comparativ cu 2013, anul cu cele mai bune rezultate în acest sector, astfel că în după primele zece luni din 2014 au fost finalizate proiecte de circa 583 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mici faţă de cele realizate în 2013.

Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, după primele zece luni din 2014 capacitatea proiectelor eoliene funcţionale, înscrise în schema de certificate verzi, era de 3.170 MW (un reactor de la Cernavodă are 720 de MW, de exemplu – n.red.), faţă de cei 2.782 MW câţi erau la finalul anului 2013. Ţinând cont că majoritatea lucrărilor de montare a turbinelor eoliene au loc în perioada de primăvară-toamnă, este greu de crezut că ultimele două luni din an vor aduce schimbări majore la acest nivel.

Practic, dacă în 2013 s-au montat turbine eoliene noi cu o capacitate de 960 MW, în primele zece luni ale acestui an s-au mai ridicat 388 MW. În medie, investiţia într-un MW într-un proiect eolian poate fi evaluată la circa 1,5 milioane de euro.

Dacă luăm în calcul o capacitate medie pe fiecare turbină de 2,5 MW, atunci rezultă că anul acesta, în primele zece luni au fost ridicate 155 de turbine, în timp ce anul trecut investitorii au montat 384 de “mori de vânt”.

Cei mai puternici investitori în domeniul energiei eoliene sunt cehii de la CEZ, care au pariat un miliard de euro pe proiectul Fântânele-Cogealac din Dobrogea. Acesta are o capacitate de 600 MW, este format din 240 de turbine şi este cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

Italienii de la Enel şi grupul Energias de Portugal completează clasamentul celor mai mari investitori în acest domeniu în România.

Aterizarea forţată a investiţiilor în eoliene şi în energia verde în general a fost determinată de schimbările aduse schemei de sprijin pe care s-au bazat aceste proiecte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO