Companii

INS anunţă date despre motoarele care au susţinut economia anul trecut: Agricultura şi industria au contribuit cu 11,3% şi 5%

INS anunţă date despre motoarele care au susţinut economia anul trecut: Agricultura şi industria au contribuit cu 11,3% şi 5%

Autor: Emil Popescu - Mediafax

06.03.2012, 10:13 979

Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%, a anunţat marţi INS, menţinând estimările privind ritmul de creştere a PIB în trimestrul 4 şi pe ansamblul anului.

Produsul Intern Brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 2,5% faţă de anul 2010.

"Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi pescuit (Ă11,3%), industrie (Ă5,0%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (Ă2,7%) urmate de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (Ă1,2%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cererea internă a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,5%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (Ă1,4%), astfel încât consumul final total a fost constant.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 6,3 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al patrulea, serie brută, a fost de 183,943 milia6rde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,9% faţă de trimestrul IV 2010.

Construcţiile au fost ramura care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmată de agricultură, silvicultură şi pescuit (Ă3,1%) şi de industrie (Ă2%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (Ă1,7%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (1,3%) urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (Ă0,9%) şi în tranzacţiile imobiliare (Ă0,4%).

Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au înregistrat-o în octombrie-decembrie activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (11,1%).

Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în administraţie publică şi aparare; invăţământ; sănătate (-3,1%) precum şi în activităţile de intermediere financiare şi asigurări (-0,8%).

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2011 cererea internă a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 10,3 puncte procentuale.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (Ă5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (Ă4%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 148,882 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,2% faţă de trimestrul III 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO