Companii

Întârzierea programului „Rabla“ readuce piaţa auto pe minus

Întârzierea programului „Rabla“ readuce piaţa auto pe minus

La aproape trei săptămâni de la demararea programului „Rabla“ din acest an s-au casat peste 16.100 de rable

Autor: Bogdan Alecu

14.04.2011, 23:53 42

Vânzările de autovehicule de pe piaţa locală au înregistrat undeclin de aproape şase pro­cente în primul trimestru al acestui an,la aproape 17.900 de unităţi, po­tri­vit statisticilor jucătorilordin piaţa auto.

Scăderea din primul trimestru vine în contextul în care înmartie vânzările de autovehicule au înregistrat un declin de peste30%, la 7.200 de unităţi.

Diferenţa de peste 30 de procente între luna martie din acest anşi cea de anul trecut se datorează în principal amânăriipro­gra­mului "Rabla" care acum a demarat pe 18 martie, în timp ceanul trecut a pornit la finele lunii fe­bruarie.

"Anul acesta programul de casare a înce­put mai greu. Ceea ceîmpiedică acum este piaţa "gri" a voucherelor. Cei care caseazăma­şinile şi tranzacţionează tichetele valorice le ţin pentru aobţine un preţ cât mai mare", spune Alin Tapalagă, şeful PorscheInter Auto, divizia de retail a Porsche România, cel mai marejucător de pe piaţa de profil. Ta­pa­lagă a subliniat că cei careau casat maşini sau deţin vouchere au mărit preţurile acestora dela 1.200 de lei anul trecut până la peste 1.700 de lei.

Declaraţiile şefului Porsche Inter Auto sunt susţinute destatisticile Administraţiei Fondului pentru Mediu.

La aproape trei săptămâni de la de­ma­ra­rea programului dinacest an s-au casat peste 16.100 de rable, dar încă niciun dosar nua fost aprobat de AFM şi implicit nicio maşină nu s-a livrat încăîn cadrul pro­gramului.

Pe fondul întârzierii programului "Rabla" jucătorii din autoestimau la înce­putul lunii trecute un declin de aproape 50%comparativ cu perioada similară a anului trecut şi un volum deaproximativ 4.000-4.500 de autoturisme, volum similar luniifebruarie. Piaţa a revenit pe un trend ascendent, dar numai faţă delunile anterioare. Vânzările de maşini la nivelul lunii martie aatins un nivel de aproximativ 6.100 de autoturisme, cu 35 deprocente sub nivelul lunii martie din 2010, dar în creştere cuapro­xi­mativ 50 de procente faţă de luna februarie.

"Vânzările din martie au fost bune, atât în ceea ce priveştePorsche Inter Auto, cât şi piaţa totală, volumele fiind peste celeînregistrate în primele două luni, cu toate că încă nu demaraseprogramul de casare", a spus Tapalagă.

Mai mult, companiile au susţinut piaţa auto din primul trimestrunu numai prin achiziţiile de autoturisme, ci şi prin cele deutilitare, care la nivelul lunii trecute au trecut de 1.100 deunităţi.

Potrivit lui Fabrice Cambolive, ad­mi­nis­tra­torul unic alRenault Nissan Ro­mânia, scă­derea mai mică a vânzărilor deauto­vehicule la nivelul lunii martie a fost posibilă în principalca urmare a dina­mis­mului vânzărilor de vehi­cule utilitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO