Companii

Intră bani în consum? Poliţiştii şi jandarmii vor primi un plus de 75% la salariu în weekend

Intră bani în consum? Poliţiştii şi jandarmii vor...

Autor: Adelina Mihai

21.06.2014, 11:09 2937

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să aibă parte de o majorare de 75% din salariul de bază pentru zilele de repaus săptămânal (în weekenduri) sau în timpul sărbătorilor legale în care lucrează. Acest spor se aplică în cazul în care nu se acordă timp liber care să compenseze aceste perioade lucrate de către bugetarii din aceste categorii.

„Până în prezent, legislaţia permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber. (…) Instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu pot funcţiona în baza unui program de lucru normal, activitatea ace­s­tora fiind una cu caracter permanent“, se arată în comunicatul pu­blicat ieri de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De posibilitatea ob­ţi­nerii acestor sporuri nu vor beneficia toţi angajaţii din aceste structuri, ci doar personalul operativ (poliţişti care muncesc de Crăciun sau de Paşte sau personal care intervine în situaţii de urgenţă, de exemplu), adică câteva zeci de mii, explică Monica Dajbog, purtător de cuvânt în cadrul MAI.

„Dacă se va putea acorda timp liber corespunzător pentru cei care au lucrat de sărbători legale sau în weekend, atunci această opţiune va fi aplicată cu întâietate“, a spus Dajbog. Guvernul a anunţat ieri că reduce nor­ma de ore pentru profesorii cu grad I şi vechime în muncă de peste 25 de ani, ceea ce va majora veniturile acestora din ore suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO