ZF 24

Investiţie chineză de 40 mil. euro într-un parc solar la Sibiu

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

02.03.2014, 22:00 1806

Producătorul chinez de module şi celule fotovoltaice Sunowe, cu afaceri de 1,2 miliarde de dolari, a investit 40 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic cu puterea de 25 MW, amplasat pe 50 de hectare lângă un oraş din judeţul Sibiu.

Investiţia în acest parc se înscrie în strategia producătorilor chinezi de panouri solare de a-şi diversifica activităţile şi a-şi croi o piaţă de desfacere pentru produsele proprii. Sunowe deţine un portofoliu de proiecte fotovoltaice în mai multe ţări din Europa, toate dotate cu panouri fabricate de companie. Parcul din Sibiu este cel mai mare pe care compania l-a construit în afara Chinei.

Proiectul este funcţional şi a fost acreditat în baza variantei anterioare a schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii chinezi vor primi şase certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs (patru imediat şi două amânate), în loc de trei certificate cum primesc investitorii ale căror proiecte sunt puse în funcţiune după 1 ianuarie 2014. Sunowe mai are proiecte în Germania şi Spania.

În România au mai investit în fotovoltaice şi alte companii chineze: Hareon (un parc de 50 MW, lângă Braşov) şi Astronergy (25 MW, lângă Arad).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date suplimentare din raportul firmei SIFEE, cea care a pregătit proiectul şi a obţinut avizul tehnic de racordare, după care l-a vândut investi­torilor chinezi.

- detalii despre alte două mari proiecte fotovoltaice dezvoltate de investitori străini în România

- planurile  Ming Yang Wind Power Group privind dezvoltarea unui parc eolian in România 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO