Companii

Investitor grec cumpără 28 de apartamente într-un cartier bucureştean

Un investitor grec cumpără 28 de apartamente în Pantelimon, printre puţinele tranzacţii speculative din ultimii trei ani

În cadrul Linda Residence mai sunt disponibile circa 90 de apartamente, potrivit informaţiilor furnizate de Coldwell Banker

Autor: Cristi Moga

24.05.2011, 23:38 2085

Un fond de investiţii din Grecia, ţară care trece în aceste zileprintr-o situaţie de criză provocată de necesitatea restructurăriidatoriei publice, a cumpărat 28 de apartamente din ansamblulrezidenţial Linda Residence, situat în cartierul bucureşteanPantelimon, într-una din puţinele tranzacţii cu portofolii deapartamente din ultimii trei ani.

Tranzacţia a fost anunţată de firma de consultanţă imobiliarăColdwell Banker, agentul exclusiv de vânzare a proiectului formatdin 220 de apartamente amplasate în opt blocuri cu un regim deînălţime P+2+M.

Preţurile locuinţelor din Linda Residence, finalizat integral,pornesc de la 43.190 de euro, TVA inclusă, pentru o garsonieră, şipot ajunge la 109.900 de euro plus TVA pentru un apartament cupatru camere.

În aceste condiţii, valoarea tranzacţiei poate fi estimată lacirca 1,8 - 2 milioane de euro, ţinând cont de faptul cămajoritatea locuinţelor din complex sunt apartamente cu douăcamere.

Linda Residence este un proiect dezvoltat de firma RRG Estate,deţinută prin intermediul a două vehicule înregistrate în Olanda dedoi oameni de afaceri din Rusia, potrivit informaţiilor din piaţaimobiliară.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Arhivei de GaranţiiMobiliare, cumpărătorul este firma Secvista Real Estate, controlatăde Diforio Holdings din Cipru, firmă care semnase un contractpentru achiziţia apartamentelor încă de la începutul anului,folosit drept garanţie pentru creditul pe care dezvoltatorul LindaResidence îl mai are de rambursat către Raiffeisen Bank.

Astfel, pe lista de garanţii pentru creditul de circa 10milioane de euro rămas de rambursat către Raiffeisen este trecut şiun "contract vân­zare-cumpărare pentru 28 de apartamente dincom­plexul Linda Residence, încheiat între cedent şi SC SecvistaReal Estate".

Achiziţia apartamentelor a fost finanţată tot de cătreRaiffeisen, care a creditat Secvista Real Estate în acest an cuaproape 1,8 mil. euro, apartamentele din Linda Residence fiindfolosite drept garanţie pentru rambursarea creditului.

Administratorul firmei Secvista este Stavros Paraschou,directorul pe România şi Bulgaria al firmei Secure Management, unuldintre acţionarii companiei care a dezvoltat ansamblul rezidenţialGreen Lake din nordul Capitalei, dar care a făcut şi o altăachiziţie speculativă în Bucureşti, cumpărând în 2009 un număr de33 de apartamente în ansamblul Doamna Ghica Plaza dinBucureşti.

În cadrul Linda Residence mai sunt disponibile circa 90 deapartamente, potrivit informaţiilor furnizate de ColdwellBanker.

"Actuala tranzacţie ne dă speranţe pentru viitorul apropiat,fondurile de investiţii încep din nou să arate interes faţă depiaţa locală. Chiar dacă tranzacţiile de acest tip pot fi număratepe degete deocamdată, perspectivele sunt bune", a comentatreferitor la tranzacţie Gabriel Voicu, manager de proiect dinpartea Coldwell Banker pentru proiectul Linda Residence.

Cea mai importantă tranzacţie cu un portofoliu de locuinţe dinacest an a fost semnată de către dezvoltatorul imobiliar PlusDevelopment, aflat în insolvenţă, care a vândut 129 de apartamenteşi spaţii comerciale pentru 16,7 mil. euro către un cumpărător alcărui nume a rămas necunoscut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO