Companii

Investitorii americani folosesc hub-ul fiscal din Olanda pentru a intra în România

Investitorii americani folosesc hub-ul fiscal din Olanda...

Autor: Dana Ciriperu

07.09.2015, 00:06 1704
Statele Unite nu se mai află între primii zece investitori străini din România după va­loa­rea totală a capitalul social al com­paniilor, în timp ce destinaţii cunoscute pentru regimul fiscal permisiv precum Olan­da, Cipru sau Luxemburg strâng 35% din banii aduşi de firmele străine pe piaţa locală.
 
Olanda este de zece ani cel mai im­portant investitor străin în Ro­mâ­nia, cu un sold al capitalului social de 32 mld. lei, 22% din total, însă între cele mai mari companii „olandeze“ prezente pe piaţa locală se numără multinaţionale precum Ford, Coca-Cola, PepsiCo, Cameron, Bunge, IBM sau Oracle. La polul opus, companiile care vin direct din SUA au un sold al capitalului social de 2,3%, pondere cu care nu intră în top zece. În urmă cu zece ani însă, firmele americane erau între primii zece investitori străini din România, cu o pondere de 2,6% şi capital de aproape un miliard de lei.
 
Nu doar americanii folosesc regimul fiscal din Olanda pentru in­vestiţii în România. Şi Enel, IKEA, Mega Image sau Auchan au în spate companii de tip holding înregistrate în Olanda, potrivit unor structuri de acţionariat de la nivelul anului 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO