Companii

Investitorii straini cumpara terenuri agricole si paduri pe banda rulanta. Cum comentati?

28.03.2010, 23:11 1260

Achizitiile au fost derulate extrem de discret, putini fiind ceicare au anuntat detinerile avute sau sumele de bani platite pentruacestea. Suprafata totala detinuta de straini nu este insacunoscuta de nicio institutie publica, in conditiile in care,pentru a derula aceste investitii, ei sunt obligati sa-siinregistreze firme locale. In ultima perioada, cei mai activicumparatori au fost cei de paduri, strainii controland peste100.000 de hectare in toate zonele tarii, investitiile depasind 300mil. euro la un pret mediu al hectarului de padure de 3.000 - 5.000de euro, conform calculelor ZF. La terenuri agricole, strainii auin proprietate suprafete de sute de mii de hectare, pentru care auplatit sute de milioane de euro.

Tot mai multe nume de investitori au aparut in ultima perioadape lista celor care au cumparat terenuri agricole sau forestiere inRomania, astfel ca apare intrebarea de ce sunt interesati strainiide Romania.

"Terenul are o calitate foarte buna si pretul este atractiv,fiind mult mai mic ca in Vest", a spus Vlad Cirjan, avocat parteneral casei de avocatura Gilescu&Partenerii CHSH. Firma aintermediat in ultimii ani tranzactii cu peste 10.000 de hectare deteren forestier si peste 30.000 de hectare de teren agricol. InDanemarca spre exemplu pretul unui hectar de teren agricol poateajunge la 20.000 de euro, in timp ce pe piata locala, nivelul mediueste de 2.000 - 2.500 de euro. Danezii sunt printre cei mai mariinvestori in terenuri agricole pe piata locala, dupa ce au cumparat1,4% din suprafata agricola a Romaniei, adica 130.000 de hectare,potrivit datelor ambasadorului Danemarcei, Ulrick Helweg-Larsen.Companiile FirstFarms, Ingleby, Dangro Invest sau JantzenDevelopment se numara printre principalii investitori danezi caredetin terenuri agricole, situate preponderent in partea de sud side vest a tarii. La paduri, in Austria, spre exemplu, pretul mediual unui hectar de padure variaza intre 6.000 si 15.000 de euro, intimp ce in Romania se situeaza la numai 3.000 - 3.500 de euro.

Vezi pagina 20

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO