Companii

Ioan Balan: Negocierile cu Heineken pentru preluarea apelor minerale au inceput acum sase saptamani

Ioan Balan: Negocierile cu Heineken pentru preluarea apelor minerale au inceput acum sase saptamani
12.05.2009, 00:00 210

Ioan Balan, antreprenorul care a preluat fabrica de ape minerale intrata in portofoliul Heineken odata cu achizitia Bere Mures, spune ca dupa ce tranzactia cu Heineken va fi incheiata, in luna iunie, se vor alatura afacerii atat fiul sau Horea Balan, cat si un alt partener.

"Deocamdata, tot ceea ce facem este realizat intr-o consultanta permanenta cu cei de la Heineken. Negocierile cu Heineken pentru achizitia fabricii de ape minerale au inceput in urma cu aproximativ sase saptamani si a fost incheiat doar precontractul, urmand ca tranzactia sa fie finalizata in luna iunie", a declarat Ioan Balan, fostul proprietar al Covalact, unul dintre primii zece jucatori ai pietei lactatelor.
Balan sustine ca dupa 26 de ani in care a lucrat doar in industria lactatelor, o piata care pentru el "nu mai are niciun secret", a ales sa faca o achizitie in domeniul apelor minerale deoarece considera ca este un segment insuficient valorificat.
 
Lactatele "nu mai aveau niciun secret"
"Exista foarte multe resurse de ape minerale in Romania, dar care nu sunt suficient valorificate. Piata apelor minerale inca are un potential foarte mare de dezvoltare. Va trebui sa muncim insa mai mult decat am facut-o in businessul de lactate deoarece si concurenta este mai mare", estimeaza el.
Balan nu a dorit sa spuna care a fost valoarea tranzactiei, iar reprezentantii Heineken Romania au declarat ca nu vor face public pretul tranzactiei, din cauza politicii globale a companiei. Potrivit estimarilor ZF, tranzactia s-a ridicat la cateva milioane de euro.
Pana la finalul lunii iunie, Balan va continua sa fie membru al consiliului de administratie Covalact, functie pe care a pastrat-o atunci cand a renuntat la pozitia de director general al producatorului de lactate la finalul anului trecut.
El nu a vrut sa spuna insa daca odata cu pachetul de actiuni va prelua si conducerea executiva a producatorului de ape minerale din Hunedoara. Mai mult, Balan a mentionat ca intentioneaza ca dupa finalizarea tranzactiei cu Heineken sa il aduca in business atat pe fiul sau Horea Balan, cat si pe un alt partener, al carui nume nu a vrut sa il dezvaluie inca.
"Poate voi lasa conducerea companiei pe mana tineretului", spune Balan.
Omul de afaceri, care a obtinut in urma cu doi ani sapte milioane de euro din vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la Covalact, sustine ca deocamdata nu isi propune sa produca mai mult decat au facut cei de la Heineken in perioada de varf a acestei piete, vara, dar ca ia in calcul pentru viitor realizarea de noi investitii atat in dezvoltarea fabricii, cat si in promovarea marcilor Ceza si Cheile Cibului.
 
Trebuie sa prinda boom-ul din vara
"Acesta a fost motivul pentru care am decis sa iau un nou partener, pentru a putea dezvolta compania mai departe. Acum vrem sa incepem productia cat mai repede pentru a putea prinde plin sezon estival. Echipamentele sunt functionale, iar in prezent realizam cateva revizii pentru a demara productia in curand. Avem toate autorizarile necesare. Am preluat si portofoliul de distribuitori si urmeaza sa reluam contactele pe care compania le-a avut in trecut", spune el.
Fabrica de ape minerale are 15-18 angajati, care in prezent se afla in somaj tehnic. Dupa ce luna trecuta acesta a fost acoperit de Heineken, costurile somajului tehnic vor fi insa suportate de el incepand din luna mai. Reprezentantii Heineken Romania au anuntat ca au decis sa vanda divizia de ape minerale a Bere Mures in urma finalizarii integrarii din punctul de vedere legal al producatorului de bere muresean in cadrul filialei locale a grupului olandez, in luna aprilie a acestui an. Ei au mentionat de asemenea ca vanzarea diviziei de ape minerale a fost intermediata de KBC Securities, Heineken Romania fiind asistata in acest proces de casa de avocatura Schoenherr Romania.
"Afacerea noastra de baza consta in producerea berii", a declarat Jan Derck van Karnebeek, general manager al Heineken Romania.
Piata de ape minerale era estimata anul trecut la 300 mil. euro si circa un miliard de litri, in stagnare fata de nivelul din 2007. Acest sector se numara printre putinele din economie dominate de investitori romani. Cota de piata cumulata a companiilor cu capital autohton este estimata la 70%, cei mai mari antreprenori romani fiind Octavian Cretu (Romaqua), fratii Ioan si Viorel Micula (European Drinks) si Arpad Kurko (Perla Harghitei).
 
Cine este Ioan Balan
 
  • are 61 de ani
  • este absolvent al Facultatii de Industrii Alimentare din Galati
  • a lucrat timp de 26 de ani in cadrul Covalact
  • a ajuns sa detina 70% din actiunile Covalact, pachet pe care l-a vandut in 2007 catre fondul de investitii SigmaBleyzer
  • in urma vanzarii pachetului de actiuni detinut la Covalact a incasat 7 mil. euro
  • a renuntat la functia de director general al Covalact la finalul anului trecut
  • in luna iunie va iesi si din consiliul de administratie al producatorului de lactate din Covasna pentru a conduce noul business achizitionat
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO