Companii

Ipotecile pe locuinte au inregistrat o prabusire istorica de la inceputul anului

Ipotecile pe locuinte au inregistrat o prabusire istorica de la inceputul anului
04.06.2009, 00:00 129

Numarul ipotecilor inregistrate la Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) in primele patru luni ale acestui an a scazut cu 62% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, luna februarie fiind cea mai slaba din ultimii patru ani, de cand ANCPI monitorizeaza aceste date.

In perioada ianuarie-aprilie a acestui an au fost consemnate ceva mai mult de 30.000 de inscrieri ale unor ipoteci noi sau modificari pe contracte existente, comparativ cu cele aproape 81.000 inregistrate in perioada similara a anului trecut.
 
Declinul a inceput in noiembrie 2008
Potrivit datelor ANCPI, declinul pietei ipotecare a inceput in luna noiembrie a anului trecut, cand intr-o singura luna a fost consemnata o scadere de peste 50%, de la 19.969 la 9.925.
Potrivit datelor de la Biroul de Credit, pe piata locala sunt in derulare aproximativ 150.000 de credite ipotecare, cea mai mare parte a acestora fiind contractate in perioada 2007-2008, cand a fost de altfel consemnat si varful preturilor in imobiliare.
„Numarul operatiunilor derulate a scazut cu 20% in primele patru luni ale anului. Veniturile ANCPI sunt constituite integral din tarifele percepute pentru serviciile prestate", a declarat Mihai Busuioc, director general la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate imobiliara.
In acelasi timp, in primele patru luni ale anului numarul tranzactiilor a scazut cu 28% fata de aceeasi perioada din 2008. In aceste conditii, reiese ca tranzactiile facute cu bani din surse proprii sau din credite fara ipoteca au cunoscut o scadere mult mai putin accentuata.
Trebuie monitorizate preturile locuintelor
Una dintre cele mai importante probleme ale pietei imobiliare este legata de lipsa unui indice oficial privind preturile locuintelor. ANCPI lucreaza in prezent la un astfel de proiect, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Agentia de Cadastru din Olanda si Institutul National de Statistica.
„Avem un proiect-pilot prin care incercam sa monitorizam evolutia preturilor la locuinte, dar am ajuns la concluzia ca acesta nu se poate aplica unitar deoarece nu exista un registru unic al strazilor la nivel national. Spre exemplu, in Buzau, unde am initiat proiectul, avem cartierul Micro 14 si blocul x, fara sa avem o evidenta mai exacta unde se afla acest bloc", a mai spus Busuioc. In prezent, majoritatea indicilor privind preturile la locuinte sunt bazati pe informatiile publicate de proprietari sau de agentii imobiliare pe site-urile de profil, care reflecta de fapt valorile solicitate si nu cele de tranzactionare. Totodata, pentru o serie de tranzactii erau declarate valori mai mici, pentru a plati taxe mai mici catre buget.
In imobiliare exista mai multe preturi: unul cerut de vanzator, unul declarat la banca, altul in contractul de vanzare, cumparare si la notar. Grila notariala a apartamentelor a mai normalizat lucrurile.
Directorul ANCPI spune ca in Romania sunt aproximativ 60 de milioane de parcele de teren dintre care au fost intabulate aproximativ 25%. Suprafata medie a loturilor este de circa 4.000 de metri patrati in extravilan si 1000 - 1500 de metri patrati in extravilan.
ANCPI a fost constituita in 2004 si are peste 3.600 de angajati in cadrul celor 42 de oficii judetene si 133 de birouri nationale in care isi desfasoara activitatea.
Preturile apartamentelor au scazut cu circa 20-25% de la inceputul acestui an, iar pe fondul restrictionarii accesului la credite, piata nu da semne de revenire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO