Companii

Irlandezii de la CRH au oferit 6 miliarde de euro pentru preluarea activelor Holcim şi Lafarge

Irlandezii de la CRH au oferit 6 miliarde de euro pentru...

Autor: Luiza Chiroiu

23.01.2015, 15:13 764

Oferta CRH a fost cea mai bună dintre toate cele înaintate de către competitori până în acest moment, însă Holcim şi Lafarge nu au început negocierile exclusive cu niciuna dintre companiile care şi-au manifestat interesul pentru activele scoase la vânzare.

Asocierea formată din firmele de investiţii Blackstone şi Cinven şi fondul de pensii canadian CPP a înaintat o ofertă apropiată celei a CRH, în valoare de 5,5 miliarde de euro.

CRH a confirmat într-un comunicat că negociază cu Holcim şi Lafarge pentru cumpărarea activelor, dar a precizat că nu este sigur că discuţiile vor conduce la efectuarea unor tranzacţii.

Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa) au primit peste 60 de oferte de la companii din industrie şi de la firme de investiţii fie pentru unele active scoase la vânzare, fie pentru întregul pachet.

Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 de miliarde de dolari.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care ar urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene depinde de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mai producători de ciment la nivel mondial.

Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În cazul României vor fi vândute operaţiunile producătorului francez de ciment Lafarge, care deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu.

De cealaltă parte, Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO