Companii

IT-ul şi sectorul financiar au intrat deja în vizorul investitorilor care vor să cumpere. Vine rândul agriculturii

Evenimentul ZF TOP Tranzacţii a adunat actorii din cele mai mari deal-uri de anul trecut. Foto: Marius Dumbrăveanu

Evenimentul ZF TOP Tranzacţii a adunat actorii din cele mai mari deal-uri de anul trecut. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Ioana David

02.04.2015, 00:05 446

Investitorii care vor să facă un pariu de creştere în România vor intra la achiziţie în domenii precum IT-ul, agricultura, serviciile financiare, dar şi în retail sau imobiliare, sunt de părere participanţii la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII, care a avut loc pe 31 martie în Capitală.

Un prim semnal pentru sectorul IT a venit chiar în martie, când trei deal-uri au avut loc într-o singură săptămână. Deşi au avut o valoare mică, acestea ar trebui să fie urmate şi de investiţii mai mari ale unor investitori strategici.

„Faptul că avem forţă de muncă specializată în IT a fost un lucru cunoscut şi apreciat, dar de aici până la a crea un pol de tehnologie înaltă este ceva diferit. Ceea ce s-a întâmplat a reprezentat o confir­mare a faptului că avem abilităţile să putem prelua conducerea unor proiecte mari. Aici văd investiţiile marilor strategici şi proiectele strategice“, a spus Silviu Stoica, avocat asociat al Popovici Niţu & Asociaţii.

Avocatul este de părere că piaţa de fuziuni şi achiziţii suferă din cauza lipsei de fresh capital (capital proaspăt de la noi investitori), dar cu toate acestea, faptul că investitorii strategici care sunt deja prezenţi au decis să rămână poate fi interpretat ca un semnal pozitiv. El dă exemplul grupului italian Enel care a renunţat la decizia de a vinde în România şi îşi continuă activitatea din România. „O văd (decizia de a nu vinde – n. red.) ca pe o veste bună, o încredere în piaţă, ca pe un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici“, a adăugat Stoica.  Iar surpriza acestui an pe piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea să vină din agricultură, domeniu care până acum nu a ieşit în evidenţă în piaţa de fuziuni şi achiziţii.

„O zonă low-profile, dar cu potenţial de creştere este agricultura. Chiar dacă investitorii - olandezii, spaniolii, italienii - sunt low-profile, activitatea este destul de intensă. Industria este în faza de consolidări de terenuri, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să înceapă să se şi producă iar aici. Potenţialul de dezvoltare este foarte mare. Avem un teren agricol foarte bun şi neexploatat şi acest lucru se vede cu ochiul liber“, a adăugat Stoica.

 

Sectorul bancar se pregăteşte de noi achiziţii

Cea mai mare tranzacţie din 2014 a fost preluarea Volksbank de către Banca Transilvania, un deal care a fost semnat în mai puţin de jumătate de an, arată datele din anuarul ZF TOP TRANZACŢII, care a fost lansat în cadrul evenimentului de marţi.

„Tranzacţia a fost adusă la masa noastră la sfârşitul lunii iulie. În septembrie am intrat în camera de date şi pe 10 decembrie am semnat contractul de vânzare-cumpărare“, a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

Executivul care a fost numit la conducerea băncii în iunie 2013 spune că acum se derulează ultima etapă a procesului de achiziţie, care s-ar putea finaliza la finalul acestei luni, iar la acel moment va oferi mai multe detalii financiare ale achiziţiei, inclusiv valoarea.

WikiZF: Profilul companieiBanca Transilvania

 Cu toate acestea, el a confirmat că a fost cea mai mare tranzacţie de anul trecut din punctul de vedere al activelor preluate.

În continuare executivul de origine turcă spune că va propune acţionarilor băncii un calendar de fuziune agresiv şi că banca este interesată de achiziţii.

“Suntem în continuare interesaţi de tranzacţii, dar vrem să purtăm fiecare război pe rând. Nu vrem să pierdem din dinamismul băncii. Vrem să progresăm cu integrarea Volksbank şi de la sfârşitul verii – începutul toamnei vom fi gata pentru un shopping”, a adăugat Omer Tetik.

WikiZF: Profilul companiei Volksbank

Preluarea realizată de către Banca Transilvania a fost cea mai mare piaţă dintr-o piaţă a fuziunilor şi achiziţiilor care s-a dublat în 2014 la aproape 4 mld. euro (sumă care include tranzacţiile realizate pe Bursă dar şi deal-urile din imobiliare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO