Companii

Italieni, coreeni si canadieni interesati de Unitatea III de la Cernavoda

27.01.2003, 00:00 20

Atomic Energy of Canada Limited (AECL), Ansaldo Italia  si Korea Hydro&Nuclear Power Co. Ltd (Coreea de Sud) intentioneaza sa participe la realizarea studiului de fezabilitate pentru finalizarea Unitatii III a Centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, potrivit oficialilor Ministerului Industriei si Resurselor (MIR).
"Elaborarea studiului va incepe luna viitoare si va fi incheiata pana la finele acestui an. Acest studiu trebuie sa demonstreze ca proiectul este fezabil, respectiv costul de productie al energiei electrice este unul competitiv. Concluziile acestui studiu de fezabilitate vor fi prezentate ministerului industriei si guvernului in perioada trimestrului IV 2003 - primul trimestrul I al anului viitor", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Rotaru, director general al Societatii Nationale Nuclearelectrica.
Canadienii si italienii au discutat, la finele saptamanii trecute, cu oficialii MIR si despre intrarea in vigoare a contractului comercial pentru finalizarea Unitatii II, semnat in mai 2002.
"Acest contract va fi finantat si prin creditele externe de la Societe Generale, cu aprobarea MIR si cu garantii guvernamentale", afirma reprezentantii ministerului de resort.
Producatorul de electricitate Nuclearelectrica a semnat in luna decembrie a anului trecut cu un consortiu de banci format din Societe Generale, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si Credit Lyonnais un acord de imprumut in valoare de 400 milioane euro pentru finalizarea Unitatii II. Societe Generale va contribui cu aproximativ 350 de milioane de euro, BRD cu 25 milioane euro, iar Credit Lyonnais cu aproximativ noua milioane de euro. Creditul este garantat integral de statul roman.
Unitatea II a fost realizata in proportie de circa 45%, costurile necesare pentru finalizare fiind estimate la 680 mil.$. Lucrarile se vor incheia in 2006, primele livrari de energie in reteaua de distributie a electricitati fiind programate la inceputul anului 2007.
Potrivit ministerului de resort, 2002 este considerat cel mai bun an de la intrarea in exploatare a Unitatii I a centralei de la Cernavoda  (decembrie 1996) in ceea ce priveste productia de energie. Nivelul acesteia a fost de 5,5 milioane MW, in timp ce factorul de capacitate a atins valoarea de 89,3%.
Productia unitatii I a centralei de la Cernavoda asigura, in prezent, aproximativ 10% din productia interna de electricitate, ceea ce plaseaza Nuclearelectrica in topul primilor trei producatori de energie, dupa Termoelectrica si Hidroelectrica.
Nuclearelectrica estimeaza pentru 2003 o cifra de afaceri in valoare de circa 130 mil.$, valoare comparabila cu cea realizata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO