Companii

Italienii de la Enel plantează o pădure de 200 de turbine eoliene în cinci ani

Italienii de la Enel plantează o pădure de 200 de turbine eoliene în cinci ani

Fulvio Conti, şeful Enel, şi Francesco Starace, directorul Enel Green Power - divizia de energie regenerabilă a grupului italian, au anunţat ieri la Londra investiţii de 800 de milioane de euro în România până în 2015

Autor: Roxana Petrescu

15.03.2011, 23:49 73

Astfel, în cinci ani Enel va fi deţinătorul unei păduri deeoliene de 200 de turbine care vor putea alimenta cu energie verdecirca 365.000 de case. "Creştem foarte ra­pid pe acest segment.Deja avem 64 MW montaţi, iar planurile noastre vizează montarea a400 MW în intervalul 2011-2015. Acest lucru presupune investiţii decirca 500 mil. euro", a decla­rat Francesco Starace, directorulEnel Green Power, divizia de energie regenerabilă din cadrulgru­pu­lui italian.

Până în acest moment, Enel a anunţat punerea în funcţiune adouă parcuri eoliene în zona judeţului Tulcea, care au o capacitatecumulată de 64 MW. Pentru cele două parcuri, compania a folositturbine de 2 MW, ceea ce înseamnă ca la finalul anului 2015, dacăva fi păstrată această tehnologie, italienii ar putea "planta" înzona Dobrogei circa 200 de turbine eoliene. Ţinând cont derandamentele anuale ale investiţiilor în energia eoliană, care seridică la circa 25%-30%, în 2015, cu toată capacitatea pe careitalienii au anunţat-o, grupul ar putea alimenta anual circa365.000 de case, cu un consum mediu lunar de 200 kWh.
Planurile de investiţii în ceea ce priveşte energiaregenerabilă din România vin în contextul în care italienii auanunţat ca renunţă la proiectele pe care le au în Bulgaria, fiinddispuşi să-şi vândă parcurile eoliene pe care le operează înprezent în ţara vecină.
"Bulgaria nu oferă mult potenţial pe energia verde. Nu esteuşoară dezvoltarea acestor proiecte şi cel mai mare obstacol estereţeaua de electricitate", a mai pre­cizat reprezentantul EnelGreen Power. Investiţiile în domeniul eolian reprezintă unul dintrecele mai fierbinţi domenii ale momentului, de poten­ţialul Românieifiind atrase aproape toate grupurile ener­getice interna­ţio­nale.Astfel, CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania) sau Ener­gias de Portugalsunt im­pli­cate în proiecte de sute de milioane de euro, toateam­plasate în zona Dobrogei. De altfel, anul trecut in­vesti­ţiileîn acest domeniu au depăşit 800 mil. euro.
În ceea ce priveşte implicarea în alte proiecte de producere aenergiei în România, Enel spune că deocam­dată nu sunt mulţiparteneri cu care pot dez­volta investiţii de acest tip. Enelalături de ArcelorMittal România sunt singurele două grupuristrăine care au rămas alături de statul român reprezentat deNuclear­electrica în proiectul de 4 miliarde de euro alreactoa­relor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cerna­vodă, dupăretragerea CEZ, RWE Power, GDF SUEZ şi Iberdrola.
"Vom lăsa Guvernul român să stabilească cum merge mai departecu această investiţie. Când vom afla ce vrea să facă mai departe,atunci vom putea să luăm şi noi propria decizie de investiţii", adeclarat Fulvio Conti, şeful Enel. Totodată, Conti a mai precizatcă Enel va merge mai departe cu proiectele din domeniul nuclear pecare le are la nivel internaţional, în ciuda a ceea ce se întâmplăîn prezent la centrala nucleară japoneză Fukushima Daiichi.
În afară de proiectele pe partea de producţie a energieielectrice, Enel a mai precizat că are alocat pentru piaţa locală unbuget de investiţii de circa 800 de milioane de euro, destinat maiales pentru dezvoltarea reţelelor de energie în perioada2011-2015.
Enel a intrat pe piaţa locală în 2005 după ce a cumpăratpachetele majoritare de acţiuni de la fostele Electrica Banat şiElectrica Dobrogea. Pasul mare pentru extinderea locală a Enel afost preluarea pachetului de control de la Electrica Muntenia Sud,compania care alimentează cu electricitate Bucureştiul.
Enel nu comunicase ieri până la închiderea ediţiei rezultatelefinanciare pentru România. În 2009, grupul italian raportasevenituri de 850 de milioane de euro pe piaţa locală, în creştere cu20% faţă de anul precedent. Săptămâna trecută grupul italian aschimbat şeful operaţiunilor din România. Astfel Luca D'Agnese, 46de ani, l-a înlocuit pe Claudio Zito, care a fost numit laconducerea operaţiunilor Enel în mai 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO