Companii

Iulian Trandafir, Farmexpert: Vom asista la o concentrare a marilor lanţuri din farma

Iulian Trandafir, Farmexpert: Vom asista la o concentrare...

Autor: Mirabela Tiron

12.05.2016, 19:28 4960

Iulian Trandafir, directorul general al distribuitorului de medicamente Farmexpert, a spus că pe piaţa farma are loc o concentrare a marilor lanţuri, drept dovadă şi tranzacţia recent bifată de Sensiblu (preluarea a 73 de farmacii Reţeta de la Polisano) dar şi că până la finalul anului  va apărea o "comunitate de farmacii independente", care va face concurenţă marilor lanţuri. El nu a oferit alte detalii.

“Riscul pentru piaţa farma îl reprezintă apariţia peste noapte a unor reglementări. După scăderea preţurilor din 2014 au dispărut sute de medicamente de pe piaţă, produse generice, care aveau oricum un preţ mic. Farmaciile au trebuit să supravieţuiască cu acelaşi nivel al costurilor operaţionale dar cu cifre de afaceri mai mici chiar şi cu 15%. Costurile operaţionale nu pot fi modificate aşa repede. Următoarea scădere a preţurilor medicamentelor preconizată pentru 1 iulie reprezintă un risc pentru piaţa farma pentru că va duce la dispariţia unor medicamente şi la restrângerea pieţei cu 9-10%.”, a susţinut Trandafir, în cadrul unui eveniment pe farma, organizat astăzi de Coface şi Academia de Studii Economice.

Retail-ul farmaceutic include 8.200 de farmacii la nivelul lui 2014 şi circa 4.700 de companii operaţionale. Principalii zece jucători deţin o cotă de 26% din vânzările sectorului anului 2014 faţă de 17,4% în anul 2008, potrivit studiului “Analiza Industriei de Comerţ a Produselor farmaceutice în România 2008-2015”, realizat de Coface România şi ASE Bucureşti, prin departamentul de analiză şi evaluare economico-financiară (AEEF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO