Companii

Jumătate din lucrările de modernizare a liniei de tramvai din Cluj sunt finalizate, proiect european de 25 mil. euro

Jumătate din lucrările de modernizare a liniei de tramvai din Cluj sunt finalizate, proiect european de 25 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu

07.06.2012, 18:55 502

Primăria Cluj-Napoca a finalizat prima etapă a proiectului de reabilitare şi modernizare a liniei de tramvai din muncipiu, investiţie în valoare totală de aproximativ 25 mil. euro, susţinută din fonduri europene. Lucrările de reabilitare pentru primul tronson, Mănăştur-Piaţa Gării, demarate în urmă cu un an, au presupus modernizarea a peste 11 km de cale de tramvai simplă, 630 mp suprafaţă carosabilă refăcută, 10.732 mp strat uzură refăcut, 12 rampe pentru refugiu şi 3.200 mp de spaţiu verde amenajat. În continuare, se vor finaliza lucrările de amenajare a refugiilor de tramvai.

Lucrările la linia de tramvai din Cluj-Napoca au fost executate de consorţiului format din companiile Euroconstruct Trading '98, deţinută de omul de afaceri Dan Beşciu, Swietelsky Baugesellschaft mbH, Astalrom şi Transferoviar Grup.

În urma finalizării lucrărilor, a fost reluată circulaţia tramvaielor pe tronsnul Manăştur-Gară. Totodată, a fost pus în circulaţie şi primul tramvai polonez în valoare de 1,5 mil. euro, din setul de 12 garnituri, comandate de municipalitate companiei Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz printr-un contract în valoare totală de 76,8 mil. lei (apoximativ 18 mil. euro). Până la finalul anului vor fi aduse la Cluj 6 tramvaie construite de polonezii de la PESA, dotate cu Wi-Fi, următoarea garnitură fiind aşteptată să ajungă mâine.

Cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a liniei de tramvai prevede lucări de modernizare a circa 14 km de cale simplă de tramvai, 1.420 mp de suprafaţă carosabilă refăcută, 370 mp de sistem rutier integral refăcut, 15.547 mp strat uzură refăcut, 7.774 ml drenuri, 402 mp spaţiu verde, 3 rampe de acces pe tronsonul Piaţa Gării-Bd. Muncii. Lucrările au un termen de garanţie de 5 ani pentru tramvai şi de 10 ani pentru calea de rulare, termenul de finalizare al proiectului fiind prevăzut pentru anul viitor.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat în luna iunie a anului trecut contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a liniei de tramvai, proiect realizat din fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Regional, Axa 1.1, destinat polilor de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO