Companii

Jumatate din mallurile din provincie o duc rau

Jumatate din mallurile din provincie o duc rau

Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield: Exista insa si o pondere suplimentara de 10% din chiriasi care stau in malluri pe nimic

30.06.2009, 17:49 41

Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, care administreaza cinci centre comerciale la nivel local, apreciaza ca in afara Bucurestiului majoritatea mallurilor construite au rezultate sub asteptari, exceptiile putand fi numarate pe degete.

"Mai putin de jumatate din centrele comerciale aflate in afara Bucurestiului au performante in ceea ce priveste vanzarile si numarul de vizitatori. Cand spun asta ma bazez si pe declaratiile retailerilor, precum si pe rulajul chiriasilor de la deschidere. Printre proiectele care merg bine se numara City Park si TOM din Constanta, Iulius Mall din Timisoara si Cluj, Felicia din Iasi, Lotus Oradea sau Sibiu Shopping City, unde hipermarketul Real este printre cele mai bune din tara, iar galeria comerciala este plina", a precizat el.
In afara Bucurestiului sunt circa 30 de centre comerciale, iar majoritatea proiectelor inaugurate in ultimele 12 luni au avut un grad de ocupare scazut. Pe de alta parte, unii dezvoltatori si-au fortat norocul construind malluri in afara localitatii, in conditiile in care oamenii din provincie nu sunt obisnuiti inca sa mearga la cumparaturi la marginea orasului.
 
Tranzactii de un miliard de euro in provincie
Investitorii straini au cumparat pana in prezent malluri de peste 1 mld. euro in afara Capitalei, alte fonduri de circa un miliard de euro fiind investite in constructia unor proiecte care nu au fost vandute pana in prezent. Gheorghe spune ca unii dezvoltatori nu-si permit in aceste zile sa dea afara retailerii care nu mai pot plati chiria deoarece nu au pe cine aduce in loc, in conditiile in care companiile locale nu se mai dezvolta, iar retailerii internationali vin cu pretentii exagerate pentru deschiderea unor noi unitati.
"Gradul de neocupare in mallurile din afara Capitalei este de 10-15%, luand in calcul procentul de spatii necontractate. Exista insa si o pondere suplimentara de 10% din chiriasi care stau acolo pe nimic. Gradul de incasare a chiriilor este foarte prost: 70-75% fata de peste 95% cat era anul trecut. Initial, acesti bani pot fi considerati restante, dar apoi se transforma in bani pierduti (write off)", spune Gheorghe.
De la efervescenta din 2007 si inceputul anului 2008, cand piata centrelor comerciale era asaltata de proiecte in toate orasele tarii, dezvoltatorii s-au dezumflat la fel de rapid in acest an, cand majoritatea proiectelor sunt amanate deoarece nu mai ies aceleasi cifre luate in calcul in urma cu doi ani.
"Noi estimam ca acum randamentul dezvoltatorului de centre comerciale in afara Capitalei este de 10-11%, iar in Bucuresti de 12-15%. In trecut, in provincie se puteau obtine 15% din dezvoltare, iar apoi puteai vinde la 7,5% (profit 100% la valoarea totala a investitiei). Acum nu mai stii daca iti recuperezi banii in caz ca vinzi", spune Gheorghe.
Investitorii care au cumparat proiecte slabe la randamente anuale de 7% se afla in mare dificultate acum, cand chiriasii inchid magazinele si pleaca sau nu mai achita chiriile.
 
Proprietarii trebuie sa vina cu bani de acasa 
"Sunt cateva proiecte in care rata bancara (debt-service) este mai mare decat veniturile din chirii. Proprietarii trebuie sa vina cu bani de acasa", spune Gheorghe, fara a mentiona un anume centru comercial.
Printre proiectele la care inca se mai lucreaza se numara Atrium Center din Arad, European Retail Park din Deva sau Armonia din Satu Mare, proiecte a caror finalizare este asteptata insa in 2010. In Bucuresti, in schimb, se lucreaza la cele mai mari malluri din oras - Sun Plaza si AFI Cotroceni Park, inchiriat de Cushman & Wakefield - a caror deschidere este programata in aceasta toamna.
De un an de zile insa nu au mai avut loc tranzactii cu centre comerciale, desi cei mai multi dezvoltatori prezenti in Romania au ca strategie dezvoltarea si vanzarea intr-un timp scurt a proiectelor.
"Intr-o situatie de criza, dezvoltatorii pe termen scurt - cei care construiesc pentru a vinde repede - nu mai reusesc sa vanda. Cand au probleme financiare, incep sa reduca din cos-turi, iar unul dintre acestea e cel de asset management (administrarea proprietatii), care nu este un serviciu ieftin - e cel putin dublul salariilor platite sefilor de mall", explica Razvan Gheorghe motivul pentru care au fost reziliate patru contracte de administrare a unor centre comerciale.
Proprietarii Liberty Center din Bucuresti, Magnolia Brasov, dar si European Retail Park din Braila si Bacau au preluat in-house administrarea acestor proiecte, fapt ce se va resimti si in cifra de afaceri a Cushman & Wakefield.
"Sunt extrem de putini dezvoltatori care au reale capacitati de asset management, iar de cele mai multe ori nu are loc o reducere de costuri, cum cred ei de fapt. Noi am refacut in scadere de mai multe ori bugetul in acest an, iar principalul obiectiv este de a face profit, in conditiile in care ne propunem sa pastram cea mai mare parte a personalului", a conchis Gheorghe, care conduce o firma cu 85 de angajati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO