Companii

Kandia-Excelent a vandut sub plan, dar a castigat dublu

17.05.2005, 19:22 167

Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a realizat pe primul trimestru al acestui an un profit net de 51,8 miliarde lei (1,4 mil. euro), fata de circa 31 de miliarde de lei (756.000 de euro) pe primul trimestru al anului trecut. In euro, profitul net al producatorului bucurestean de ciocolata aproape s-a dublat pe primele trei luni.

Toti indicatorii companiei au inregistrat cresteri fata de anul trecut. Totusi, cifra de afaceri realizata pe primele trei luni a fost cu 1,4% mai mica decat cea fixata in bugetul de venituri si cheltuieli.

Cifra de afaceri s-a ridicat pe primele trei luni ale anului la 312,3 miliarde de lei (8,5 mil.euro), fata de 262,4 miliarde de lei (6,4 mil.euro), pe primul trimestru al anului 2004.

Pe intregul an 2004, compania a realizat o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, fata de 26 mil. euro in anul anterior. Anul trecut, rezultatele financiare ale companiei au fost influentate de fuziunea prin absorbtie cu producatorul de ciocolata Kandia din Timisoara, cu afaceri de circa 5 mil.euro. Anul trecut, Excelent a obtinut pe tot anul un profit net de 1,8 milioane de euro, cu circa 40% mai mic fata de 2003.

Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia, Excelenta, Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, batoanele de ciocolata Rom si Papi. Compania mai produce produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice. Principalii competitori ai companiei Kandia-Excelent sunt Kraft Foods Romania (cu marcile Poiana, Milka, Toblerone, Africana), Heidi Chocolate Suisse (cu marca Heidi), Supreme Chocolats (Primola, Novatini). Consumul de ciocolata din Romania este estimat la peste 110-120 de milioane de euro, reprezentand un consum pe cap de locuitor mult mai redus decat media vest-europeana.

Potrivit raportului publicat pe site-ul Bursei, compania si-a majorat pe primul trimestru al anului cheltuielile cu reclama cu peste 50% pana la 26 de miliarde de lei (circa 700.000 euro).

Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata Kandia de la Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti.

Potrivit lui Sorin Alexandrescu, directorul general Kandia-Excelent, compania si-a marit anul trecut cu 30-40% capacitatea de productie de ciocolata in urma unor investitii de circa 5 mil.euro. Pentru acest an, compania a anuntat investitii de peste 10 mil.euro.

Un alt obiectiv pe termen mediu al companiei Kandia-Excelent este intrarea pe o alta categorie de piata complementara ciocolatei, cea mai posibila varianta fiind cea a napolitanelor. Compania Excelent-Kandia este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.

Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor companiei a fost de 6.450 de lei. La acest pret, compania are o capitalizare de piata de 21,6 milioane de euro.

Compania a avut pe primul trimestru al acestui an un numar mediu de 945 de angajati, fata de 934 in 2004. Potrivit lui Alexandrescu, principalul actionar al comaniei Excelent, cu 84% din capital, este banca austriaca Julius Meinl Bank, detinuta de omul de afaceri Julius Meinl, care are afaceri si in domeniul cafelei si al ciocolatei. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO