Companii

Kaufland aduce inca 45 de milioane de euro in cinci magazine, dupa ritmul record de extindere din trimestrul I

Kaufland aduce inca 45 de milioane de euro in cinci magazine, dupa ritmul record de extindere din trimestrul I

Kaufland este primul lant de hipermarketuri care ataca orasele mici din Romania, cu 25.000-40.000 de locuitori

18.04.2010, 23:20 786

Investitiile retailerului ar putea ajunge aproape de 100 mil.euro in 2010, ceea ce reprezinta aproape jumatate din bugetele deextindere de anul trecut ale tuturor lanturilor de hipermarketuride pe piata.

Retailerul, detinut de grupul LIDL & Schwarz, a finalizat dela inceputul anului investitii de 36 mil. euro in 5 hipermarketurisi cauta in acest moment angajati in vanzari pentru alte cincilocatii noi, in orasele Caransebes, Sighisoara, Orastie, Vaslui,Ramnicu Sarat si Deva, potrivit anunturilor de recrutare alecompaniei.

De obicei, recrutarile pentru casieri incep cu 2-3 luni inaintede deschiderea unui hipermarket.

Kaufland opereaza in prezent 50 de magazine la nivel local sisi-ar putea dubla numarul de deschideri in 2010, comparativ cu anultrecut, cand a finalizat 6 proiecte de acest gen. Cu cel putin 10inaugurari de hipermarketuri in acest an, compania ar putea recrutain total peste 1.000 de persoane, in special in orase mici, cu unnivel de trai scazut.

De partea cealalta, competitorii sai din clasamentul celor maimari trei operatori de hipermarketuri, Carrefour si Real, auanuntat pana acum un singur proiect nou - deschiderea Real dinestul Capitalei.

Ofensivagermanilor de la Kaufland este sustinuta de creditul obtinut anultrecut de la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie siDezvoltare), in valoare de 150 mil. euro, pentru dezvoltarearetelei pe pietele din Romania si Bulgaria.

La nivel local, aceste resurse vor permite companiei sa intre in20 de orase mici cu putere de cumparare redusa, potrivitinstitutiei financiare.

Kaufland este primul lant de hipermarketuri care ataca oraselemici din Romania, cu 25.000-40.000 de locuitori, in conditiile incare competitorii sai ocolesc localitatile cu mai putin de 100.000de locuitori.

Va avea doua centre logistice din 2011

Lantul german de hipermarketuri ar putea inaugura anul viitor aldoilea sau centru logistic de pe piata locala, pentru a sustineexpansiunea retelei. Compania a achizitionat anul trecut un terende 40 de hectare langa Turda, potrivit reprezentantilorautoritatilor locale.

"Constructia centrului logistic de la Turda urmeaza sa sedesfasoare in trei etape si nu a fost inca demarata. Prima si adoua etapa vor dura fiecare intre 15 si 18 luni. Prin urmare, infunctie de evolutia pietei si a companiei, intregul proiect arputea fi finalizat in anul 2015", au declarat reprezentantiiKaufland Romania.

Investitia in acest proiect poate fi estimata la 40-50 mil.euro. Primul centru logistic al retelei a fost inaugurat in 2005 laPloiesti, in urma unor investitii de 40 mil. euro, si a fost extinsulterior in mai multe etape.

Kaufland Romania a avut vanzari de 778 mil. euro cu 38 demagazine operationale in 2008, potrivit celor mai recente raportariale companiei. Vanzarile pe 2009 pot fi estimate la 800-900 mil.euro pe baza ritmului de expansiune.

La inceputul acestui an, grupul LIDL & Schwarz si-a facutintrarea si pe segmentul hard discount al retailului alimentar dinRomania, prin achizitia magazinelor Plus de la germanii de laTengelmann, tranzactie estimata de surse din piata la circa 200mil. euro.

Unitatile preluate urmeaza sa fie rebranduite LIDL. Este insaputin probabil ca cele doua retele sa opereze in Romania ca un grupde companii, tinand cont de modelul de operare al LIDL &Schwarz la nivel european.

Si-a atins tinta setata la intrarea pepiata

  • Kaufland deschide in acest an cel putin 10 magazine, potrivitanunturilor de recrutare ale companiei.
  • Planul de extindere cu care a intrat pe piata in 2005 vizadezvoltarea retelei in 50 de locatii pana in 2010.
  • Deschiderea a 20 de magazine in 2010 si in urmatorii ani va fifinantata de creditul BERD de 150 mil. euro obtinut anul trecut decompania germana.
  • Reteaua ar putea ajunge la finele anului la peste 55 deunitati.
  • Proiectele de expansiune finantate de BERD vor ducehipermarketurile Kaufland in orase mici, cu mai putin de 50.000 delocuitori si cu o putere de cumparare redusa.
  • Expansiunea va duce vanzarile companiei la peste un miliard deeuro in 2010, conform estimarilor ZF, fata de valoarea de 778 mil.euro raportata pe 2008 cu 38 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO