Companii

Koyo Romania injumatateste productia si disponibilizeaza o treime din angajati

Koyo Romania injumatateste productia si disponibilizeaza o treime din angajati

Japonezii au afaceri de 53 mil. euro

29.07.2009, 00:00 5123

Koyo Romania, divizia locala a producatorului japonez de rulmenti Koyo, cu afaceri de peste 50 mil. euro, a demarat un program de restructurare care presupune concedierea a 650 de angajati din cei 1.946 pe care-i are compania in conditiile in care productia lunara de anul acesta este la jumatatea celei de anul trecut.

Potrivit unor surse apropiate Koyo, fabrica din Alexandria, Teleorman, a produs anul trecut circa 60 de milioane de rulmenti, iar in acest an productia lunara a ajuns la circa 2,5 mil. rulmenti. Astfel, in cazul in care productia se va pastra constanta, Koyo va realiza in acest an circa 30 de milioane de rulmenti.

Reducerea productiei si investitiile in policalificarea angajatilor au condus la un plan de reducere a personalului, prin disponibilizarea a 650 din cei 1.946 de angajati.

"Speram ca disponibilizarile sa nu continue si sa ramana la 650, sa nu ajunga la 1.000 de oameni", a completat Mihai Murar, directorul general al Aentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Teleorman.

Potrivit AJOFM, proiectul de concediere colectiva a demarat la 1 iulie si circa 400 de angajati au deja depuse dosarele pentru acordarea ajutorului de somaj.

Reprezentantii AJOFM Teleorman au declarat ca in prezent se realizeaza serviciile de preconcediere, iar pe langa cele 400 de dosare pentru ajutor de somaj exista si 30 de cereri de pensionare.

 

Oameni greu de absorbit de piata muncii

"In Teleorman exista o problema a locurilor de munca inca de dinaintea crizei financiare. Este greu sa incadrezi iar oamenii pentru ca au calificari de prelucratori prin aschiere, strungari, iar piata muncii nu poate absorbi pentru ca nu exista multi producatori", a explicat Mihai Murar. El a adaugat ca saptamana trecuta numarul locurilor de munca disponibile la nivel judetean a fost de 167.

Si producatorul Rulmenti Barlad a realizat un program de restructurare similar in luna aprilie, fiind disponibilizati circa 800 de oameni.

In cazul Koyo, procesul de restructurare este diferit, surse apropiate companiei mentionand faptul ca necesarul de angajati s-a redus in ultimul an si datorita calificarii suplimentare a muncitorilor. Astfel, in urma retehnologizarii si a proiectelor de investitii implementate Koyo a ajuns la un necesar de personal de circa 1.000 de oameni. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru confirmarea informatiilor.

 

In crestere anul trecut

Koyo Romania a raportat o crestere de 20% a vanzarilor aferente anului trecut. Potrivit rezultatelor financiare, cifra de afaceri a Koyo Romania a urcat anul trecut la aproape 53 mil. euro (195 mil. lei) de la 43,8 mil. euro in 2007. Koyo a preluat fosta fabrica Rulmenti Alexandria in urma cu aproximativ 12 ani, dupa cum a procedat si grupul turc Kombassan, care detine Rulmenti Barlad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO