Companii

KPMG România: Antreprenorii români văd creştere în 2018, mai ales din cererea de pe piaţă, nu lansări de produse sau marketing

KPMG România: Antreprenorii români văd creştere în...

Autor: Roxana Rosu

20.11.2017, 15:55 862

Afacerile de familie din România tind să fie mai active decât cele din alte ţări europene în ceea ce priveşte opţiunea de reinvestire a profiturilor în afacerile lor (60%), comparativ cu opţiunea de a planifica investiţii externe precum fuziuni şi achiziţii (7%), spune René Schöb, Tax Partner, KPMG în România.

”Această constatare poate indica un potenţial de creştere organică pe care piaţa românească încă îl are în raport cu pieţele mai dezvoltate din Europa. 40% dintre companiile care au făcut obiectul sondajului au considerat, de asemenea, că factorul principal care justifică creşterea veniturilor în 2018 va fi reprezentat de cererea de pe piaţă, în detrimentul altor factori precum lansarea de noi produse sau servicii (13%) sau marketingul inteligent (13%).”, a adăugat el.

KPMG a realizat un barometru al afacerilor de familie, în 26 de ţări din Europa,concluzia lui fiind că aceste businessuri lasă în urmă criza datoriilor din 2008 şi 2009 şi 71% dintre ele declară încrezătoare în perspectivele pentru anul următor.

Referitor la profituri, din liderii intervievaţi la nivel european, doar 7% planifică să îşi scoată profitul din companie. Restul au planuri de reinvestire care implică iniţiative strategice, precum construirea sau îmbunătăţirea infrastructurii, producţiei sau marketingului (47%) sau creşterea forţei de muncă (28%).

”Sondajul nostru arată că 57% din afacerile de familie au raportat o creştere a cifrei de afaceri în anul anterior şi, dintre acestea, 75% au în plan reinvestirea profiturilor. Totuşi, aspecte precum impactul potenţial adus de incertitudinea politică şi viitorul Uniunii Europene rămân în continuare motive de îngrijorare,” adaugă Jonathan Lavender, Global Chairman, KPMG Enterprise.

Afacerile de familie din Europa au raportat faptul că incertitudinea asociată cu modificările legislative potenţiale, care ar putea avea impact asupra liberei circulaţii transfrontaliere a talentelor, reprezintă o prioritate şi că integrarea continuă şi legăturile politice mai strânse ar fi binevenite.

Sondajul arată că aproximativ un sfert dintre participanţi (24,97%) rămân neutri faţă de perspectivele lor şi doar 2% consideră că anul viitor va avea efecte negative sau foarte negative. În plus, 30% din respondenţi (53% din respondenţii din Marea Britanie) au indicat faptul că incertitudinea politică reprezintă una din principalele îngrijorări.

Pentru 56% din respondenţi creşterea gradului de integrare este una din preferinţele lor în ceea ce priveşte viitorul Europei.

De asemenea, la nivel global, 57% au raportat o creştere a cifrei de afaceri în anul anterior, în timp ce 27% şi-au menţinut cifra de afaceri şi doar 13% au înregistrat o scădere. Pentru 43% din respondenţi „războiul pentru talente” este cea mai importantă problemă cu care se confruntă. Disponibilitatea forţei de muncă împreună cu creşterea costului aferent forţei de muncă sunt considerate de 32% din respondenţi ca fiind factori care pun presiune asupra afacerilor de familie.

În plus, 84% din respondenţi indică faptul că pregătirea şi trainingul unui successor a fost importantă sau foarte importantă pentru afacerea lor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO