Companii

La Arad începe azi „balul“ deschiderilor de malluri. Urmează o toamnă cu cel puţin alte cinci proiecte

La Arad începe azi „balul“ deschiderilor de malluri. Urmează o toamnă cu cel puţin alte cinci proiecte

Autor: Cristi Moga

06.10.2011, 00:07 1601

Grupul israelian GTC, care deţine pe piaţa locală trei proiecte sub brandul Galleria, va deschide astăzi, 6 oc­tombrie, primul mall nou din toamna acestui an, iar proprietarii altor cinci proiecte au reconfirmat ieri pentru ZF datele de deschidere a centrelor comerciale pro­gramate pentru finalul lui 2011.

Din toamna anului 2008, care a fost cel mai bun an din istorie pentru piaţa locală a centrelor comerciale, dezvoltatorii de pe piaţa locală nu au mai avut un ritm atât de susţinut de investiţii.

Într-adevăr, majoritatea mallurilor care vor fi deschise în toamna acestui an sunt "moştenite" din perioada de boom al consu­mului, dar spre deosebire de zecile de proiecte încă îngheţate, dezvoltatorii acestor centre comerciale au ales să rişte, mizând pe o revenire cât mai rapidă a consumului. Iar în cele mai multe cazuri retailerii mari au mers pe mâna lor.

După deschiderea de astăzi de la Arad, mall pentru care dezvoltatorii au anunţat un grad de preînchiriere de aproape 100%, va urma inaugurarea proiectului Oradea Shopping City, mall renăscut practic din "cenuşa" falimentului Tiago Oradea.

Câţi chiriaşi sunt la Oradea?

Pe 14 octombrie, adică săptămâna viitoare, la 16 luni de când structura mallului Tiago a fost cumpărată la licitaţie pentru 30 de milioane de euro de omul de afaceri Gabriel Popo­viciu, Oradea Shopping City îşi va deschide porţile, în urma unor investiţii supli­men­tare de circa 20 mil. euro. Dezvoltatorii proiectului au reconfirmat data, dar ţin încă "la secret" gradul de ocupare.

Printre chiriaşii importanţi anunţaţi se numără Intersport, Domo, KFC, Kenvelo, Cacharel sau US Polo, dar spre deosebire de restul mallurilor care se vor deschide în toamna acestui an, proiectul de la Oradea nu a atras un hipermarket. Una dintre explicaţii poate fi dată de faptul că la mică distanţă se află şi proiectul ERA, care conţine un hipermarket Carrefour.

Proprietarii Oradea Shopping City pun accent pe zona de entertainment, mallul urmând să cuprindă un multiplex, săli de jocuri şi de fitness, dar rămâne de văzut dacă acest concept va funcţiona la marginea oraşului.

Carrefour Chitila, pe 18 octombrie

Pe de altă parte, reprezentanţii Carrefour au confirmat ieri pentru ZF şi data deschiderii celui de-al optulea hipermarket al companiei din Bucureşti, pe 18 octombrie urmând a fi inaugurat magazinul din proiectul Colosseum Chitila.

Ţinând cont că magazinul de bricolaj Leroy Merlin din proiect a fost deschis la jumătatea lunii septembrie, se poate spune că proiectul Colosseum devine cu adevărat parc comercial odată cu începerea operaţiunilor la magazinul Carrefour, urmând ca în luna noiembrie să fie inaugurată şi o galerie comercială.

Ultima deschidere a lunii octombrie va avea loc pe litoral, unde va fi tăiată panglica celui mai mare mall din Constanţa, format dintr-un hipermarket Auchan şi galerii comerciale cu o suprafaţă de peste 34.000 de metri pătraţi.

Reprezentanţii Immofinanz, dezvol­tatorul proiectului, au reconfirmat ieri data de 28 octombrie pentru deschiderea mallului, care ajunsese la un grad de ocupare de peste 90% încă din luna august. Practic, austri­ecii au luat aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa de fashion - Inditex, H&M, C&A, New Yorker sau Peek & Cloppenburg - şi le-au construit spaţii în cel de-al cincilea mall din portofoliul local al companiei.

La jumătatea lunii noiembrie va fi deschisă prima fază a proiectului European Retail Park din Botoşani, mai exact pe 15 noiembrie, format dintr-un hipermarket Carrefour şi o galerie comercială de 5.500 mp. "Vom deschide la timp. Am închiriat mai mult de 80% din galeria comercială", a declarat Piet van Waes, director în cadrul companiei de dezvoltare imobiliară BelRom, cel mai experimentat dezvoltator local de parcuri comerciale.

Belgienii au realizat parcuri comerciale în Sibiu, Brăila, Târgu-Mureş, Bacău, Focşani şi Severin, iar acum ajung cu un proiect şi în Botoşani, în nordul Moldovei.

Mall pornit "de la zero" deschis pe 17 noiembrie

Singurul proiect care a fost pornit "de la zero" în acest an este Electroputere Craiova, iar mulţi jucători din piaţă au privit cu reticenţă deschiderea proiectului în acest an. Lucrările par a fi avansat rapid însă, în condiţiile în care chiriaşii mari şi-au preluat deja spaţiile.

"Deschiderea proiectului Electroputere Parc va fi pe 17 noiembrie, dată confirmată şi de Auchan. Spaţiile mari au fost preluate deja de chiriaşi. Inditex, C&A, New Yorker, LC Waikiki, Domo, Deichmann, Takko, Orsay, Douglas şi Leonardo lucrează în spaţii", a precizat Răzvan Sin, head of retail department în cadrul DTZ Echinox, agentul de închiriere al proiectului.

Proiectul urmează să cuprindă şi o a doua fază de dezvoltare, cu magazine separate ale unor companii precum Leroy Merlin sau Decathlon, dar acestea vor fi dezvoltate ulterior.

Ultimele necunoscute

Un alt proiect care a atras un număr important de retaileri străini este Palas din Iaşi, dar dezvoltatorii mallului, grupul Iulius deţinut de Iulian Dascălu, nu au stabilit încă data deschiderii, variantele fiind sfârşitul acestui an sau primăvara anului viitor.

Pe de altă parte, şi britanicii de la Argo, care au cumpărat în acest an proiectul ERA de la Oradea, susţin că vor deschide până la sfârşitul anului un mall de peste 25.000 de metri pătraţi în cadrul parcului comercial, dar nu au precizat până la închiderea ediţiei o dată mai exactă pentru inaugurare sau gradul de ocupare a spaţiilor.

Cert este că în toamna acestui an piaţa mallurilor va fi agitată, dar rezultatele acestor proiecte depind de speranţa consumatorilor că economia locală şi cea mondială vor reveni pe drumul cel bun. Acest lucru nu este deocam­dată foarte vizibil, dimpotrivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO