Companii

La ce nu au renunţat românii în 2010 dintr-un coş de alimente mai sărac cu 5,6%?

La ce nu au renunţat românii în 2010 dintr-un coş de alimente mai sărac cu 5,6%?

Autor: Roxana Petrescu

25.12.2010, 17:06 67

Iaurturile, snacksurile şi produsele din carne sunt singurelecategorii de alimente care au înregistrat o creştere în valoare aconsumului în primele zece luni ale acestui an, comparativ cuperioada similară a anului trecut, după cum arată un studiurealizat de compania de cercetare de piaţă MEMRB.

Astfel, românii au cheltuit cu 5,2% mai mult pentru iaurturi, cu7,1% mai mult pentru snacksuri iar bugetul pentru achiziţia deproduse din carne a fost cu 2,6% mai mare în perioadaanalizată.

Restul produselor care intră în coşul de alimente al unuiconsumator român, cum ar fi de exemplu dulciurile, pâinea, laptele,ciocolata sau brânza, toate au înregistrat scăderi în valoare înprimele zece luni ale anului faţă de perioada similară a anuluitrecut. Astfel, consumatorii au cheltuit cu 23,2% mai puţin pepateu, au lăsat cu 19,4% mai puţin la casele de marcat pentrubiscuiţi şi nici pe dulciuri nu au mai dat atât de mulţi bani caanul trecut, achiziţiile de ciocolată scăzând cu 17,9% învaloare.

În total, piaţa bunurilor de larg consum, estimată la o valoarede circa 22 de miliarde de euro în 2009, a înregistrat în primelezece luni ale anului o contracţie de aproape 6% în valoare, celemai dramatice scăderi venind pe segmentul de băuturi, -10,6%, şi debunuri nealimentare, -7,9%. În ceea ce priveşte categoria dealimente, scădrea în valoare a fost de numai 5,6%.

Scăderea pieţei bunurilor de larg consum în volum este de pestedouă ori mai mare decât cea în valoare deoarece preţurile aucrescut, inflaţia anuală în octombrie fiind de 7,9%, cea mai maredin UE. Dacă în cazul celui tradiţional se observă o scădere petoate segmentele, în cazul celui modern se vede un avans uşor pesegmentul de mâncare şi un declin mai puţin pronunţat înrest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO