La ce să ne aşteptăm în acest an de la Petrom

7 ian 2016 Autor: Roxana Petrescu

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, intră într-un nou an dificil, după ce primele nouă luni din 2015 au dus la scăderea profitului cu aproape 60% şi a afacerilor cu 16%, evoluţia bari­lului de petrol fiind evident cea mai mare provocare cu care compania se confruntă.
 
Pentru 2016 Ziarul Financiar încearcă să contureze cinci evenimente care ar putea marca evoluţia companiei care asigură aproape în totalitatate producţia de petrol a Ro­mâniei şi jumătate din cea de gaze naturale.
 
 
1. Investiţii prudente, controlul sever al costurilor
 
Este de aşteptat ca şi anul acesta Petrom să aibă un buget de investiţii redus, după ce anul trecut compania a tăiat 30% din nivelul de circa un miliard de euro pe care-l menţinuse constant de la privatizarea din 2004. Această măsură se va vedea auto­mat în producţia companiei. Deşi la nivelul primelor nouă luni din 2015 pro­ducţia de hidrocarburi a fost într-adevăr similară cu cea de anul trecut, în al treilea trimestru se remarcă o scădere de 3% care cel mai probabil se va reflecta şi în ultimul trimestru din 2015, dar şi anul acesta. În contextul în care consumul de carburanţi trece printr-o neaşteptată revigorare generată de pre­ţurile mici, investiţiile mai mici ale Petrom în producţie se pot traduce în importuri mai mari la nivel naţional. Mai mult, pentru „ecosistemul“ de furnizori de echipamente şi servicii care gravitează în jurul Petrom, un buget prudent înseamnă lucrări mai puţine.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2016

 
Cuvinte cheie:
petrom
, petrol
, companie
, scadere
, crestere
, evolutie
, afaceri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide