Companii

La licitaţiile statului nu este loc de firmele primarilor şi ale prefecţilor, spune un constructor grec

Alexandros Ignatiadis, directorul general al Octagon: Până când băncile nu vor începe să dea credite şi nu îşi vor asuma riscuri, sectorul imobiliar nu se va debloca. Problema în acest moment nu este dobânda, problema este că e aproape imposibil să obţii un credit, pentru că trebuie practic să faci dovadă că nu ai nevoie de credit.

Alexandros Ignatiadis, directorul general al Octagon: Până când băncile nu vor începe să dea credite şi nu îşi vor asuma riscuri, sectorul imobiliar nu se va debloca. Problema în acest moment nu este dobânda, problema este că e aproape imposibil să obţii un credit, pentru că trebuie practic să faci dovadă că nu ai nevoie de credit.

20.06.2010, 23:27 94

Octagon a fost implicată de la înfiinţarea în 2005 doar înlucrări private şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de10,5 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de anul precedent pe fonduldiminuării investiţiilor de pe piaţa privată.

Cu toate acestea, compania nu se va orienta către contracte custatul, ci va merge pe pieţele externe sau va extinde lucrările casubcontractor în domeniul energetic.

"Din experienţa pe care am acumulat-o cu statul, o companie deconstrucţii nu poate să câştige o licitaţie pentru că nu are loc defirmele deţinute de primari sau prefecţi sau de firme preferate deaceştia. Nu este nimic greşit ca statul să susţină firmele locale,dar ele ar trebui să înceapă să concureze la nivel european, cum seîntâmplă în alte state", spune Ignatiadis, care a fost înainte de2005 directorul general al subsidiarei locale a grupului elenDiekat.

Compania Octagon este deţinută de oamenii de afaceri greciAlexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amândoi foştidirectori generali ai subsidiarelor companiilor elene Diekat şiTemliodomi. Compania are în prezent 130 de angajaţi, faţă de 300câţi avea în 2008.

Alexandros Ignatiadis susţine că firmele mari româneşti care aucâştigat contracte cu statul nu se duc în străinătate pentru căs-au obişnuit să trăiască artificial şi nu au nevoie să maiconcureze. State precum Spania, Portugalia, Italia, Germania,Austria sau Grecia şi-au dezvoltat în ultimii 20 de ani companiiputernice de construcţii, care s-au extins ulterior şi înstrăinătate.

Cel mai mare contract, cu Petrom la Brazi

"Ne-am interesat anul trecut de şase licitaţii cu fonduripublice, iar la unele chiar am participat. Nu numai că n-amcâştigat, dar niciun proiect nu a început până acum pentru că aufost contestaţii sau n-au fost bani pentru începerea lor", explicămanagerul Octagon situaţia din administraţiile locale.

Compania a fost implicată în ultimii ani în proiecte precumFloreasca City, Olympia Tower de lângă Piaţa Muncii sau construireacentralei electrice de la Brazi - contract care încă se află înderulare. De altfel proiectul de la Brazi este cel mai mare alcompaniei şi are o valoare de 16 mil. euro, Octagon lucrând însubantrepriză pentru companiile Metka (Grecia) şi General Electric(SUA). Reprezentanţii companiei consideră că domeniul energetic vafi unul dintre principalele sectoare care vor susţine activitateaconstructorilor, luând în calcul investiţiile care vor fi începutesau se derulează deja în construirea de centrale electrice saumodernizarea celor termice.

"Am început businessul la sfârşitul lui 2005, când a fost operioadă foarte bună pentru un start-up. Ne-am specializat pelucrări geotehnice, tehnologii de asanare a terenului, fundaţii,pentru că e o nişă unde competiţia este mai redusă. Într-un astfelde domeniu este nevoie de multe utilaje şi tehnologie, iarcosturile pentru a câştiga un astfel de contract sunt mari",susţine Ignatiadis. Pe nişa pe care activează, Octagon nu depindeneapărat de evoluţia pieţei construcţiilor, pentru că unul sau douăcontracte mai mari pot asigura activitatea companiei pe un an.

Criza imobiliară abia acum începe

Ignatiadis consideră că partea mai dificilă pentru constructoriabia acum începe, pentru că nu au mai fost începute proiecte noi pepiaţa imobiliară, iar cele din 2007-2008 s-au încheiat.

"Efectele cele mai mari ale crizei imobiliare se simt abia acum,pentru că la sfârşitul anului 2008 fiecare companie mai aveaproiecte în derulare şi mergeau din inerţie. Acum s-au terminattoate proiectele şi nu au mai început altele noi".

Compania a decis să se extindă în străinătate odată cu începereacrizei şi a executat fundaţia pentru o clădire de birouri în Sofia,capitala Bulgariei şi tatonează pieţele din Siria, Irak şiLibia.

"Răspunsul nostru la secătuirea pieţei a fost să ne uităm lapieţele externe şi am intrat pe piaţa din Bulgaria, unde amfinalizat deja un proiect. Pe termen mediu ne uităm la ţări precumSiria, Irak sau Libia, unde există lichidităţi şi este un necesarridicat de investiţii. Ţările din Europa Centrală şi de Est auaceleaşi probleme economice", susţine Ignatiadis.

El afirmă că lipsa finanţării este principalul obstacol pentruinvestiţiile imobiliare. "Până când băncile nu vor începe să deacredite şi nu îşi vor asuma riscuri, sectorul imobiliar nu se vadebloca. Problema în acest moment nu este dobânda, problema este căe aproape imposibil să obţii un credit, pentru că trebuie practicsă faci dovadă că nu ai nevoie de credit".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO