Companii

LaborMed investeste 5 mil. euro in birouri si cercetare

LaborMed investeste 5 mil. euro in birouri si cercetare

Stephen Stead, CEO al LaborMed

04.02.2009, 19:49 46

Producatorul de medicamente LaborMed Pharma, intrat anul trecut in portofoliul fondului de investitii Advent International, investeste 20 mil. lei (circa 5 mil. euro) in acest an intr-o cladire administrativa si noi laboratoare de cercetare.

Fabrica LaborMed a fost relocata in urma cu doi ani intr-o locatie proprie, pe care acum se deruleaza noile proiecte, in urma unor investitii de circa 13 mil. euro, dupa care actionarii de atunci au vandut pachetul integral de actiuni pentru circa 123 mil. euro.
"Suntem interesati sa ne diversificam portofoliul atat in Romania, cat si in strainatate. Suntem de asemenea interesati si de achizitii in regiune. Pana la momentul la care acest lucru se va intampla, exporturile vor avea un procent scazut in vanzari", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed.
Anul trecut, exportul genera circa 5% din cifra de afaceri a companiei. Planurile pentru 2009 ale LaborMed prevad introducerea a 15 produse noi. Anul trecut producatorul a introdus medicamente in arii precum cardiovascular, cel mai important din portofoliu, diabet si sistem nervos central.
Pe final de an, compania si-a reevaluat in scadere cu 5% estimarile pentru 2008, in conditiile in care rulajul initial fusese dimensionat la circa 40 mil. euro.
"In lei rezultatele LaborMed au fost in linie cu asteptarile si in crestere comparativ cu 2007, in special in trimestrele doi si trei dupa ce am preluat afacerea si am operat schimbari in structura si in modul de lucru. Am fost insa afectati de deprecierea leului, de rata scazuta de schimb folosita in calculul pretului de catre Ministerul Sanatatii, precum si de prelungirea termenelor de plata. La nivelul medicamentelor cu prescriptie din portofoliu am avut o crestere de aproximativ 40% in volum", a adaugat Stead.
In legatura cu estimarile pentru 2009, seful LaborMed a spus ca le va face publice in perioada urmatoare cand se vor clarifica aspectele cu privire la modalitatea de stabilire a pretului la medicamente.
Stead a venit la conducerea companiei in martie anul trecut dupa un mandat de doi ani in care a condus afacerile celui mai mare producator polonez de profil, Polpharma. Ca strategie pe care o va aborda, spunea inca de anul trecut ca are in vedere achizitii, dar si o "crestere profitabila".
LaborMed este a doua investitie a Advent in industria de medicamente dupa exit-ul din Terapia din 2006. Primele schimbari pe care fondul de investitii american le-a implementat la producator au vizat managementul. Advent a refacut astfel echipa de conducere pe care a avut-o la Terapia.
Piata farmaceutica locala este estimata la circa 1,8 mld. euro anul trecut, nivel care se estimeaza ca se va pastra si anul acesta. Cei mai mari producatori locali de medicamente sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, LaborMed, Gedeon Richter Romania, Sandoz, Biofarm.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO