Companii

Vom ajunge să mâncăm LaDorna "made in Polonia". Francezii de la Lactalis încep să închidă din fabricile româneşti de la Suceava şi mută echipamentele în Polonia

Lactalis începe să închidă din fabricile LaDorna şi mută echipamentele în Polonia

Autor: Roxana Petrescu

30.06.2011, 00:07 7832

Gigantul Lactalis, care a plătit 70-90 mil. euro în 2008 pentruafacerea LaDorna, a închis o fabrică de brânzeturi, mai multecentre de colectare a laptelui şi depozite alimentare,echipamentele fiind mutate într-o unitate deţinută de francezi înPolonia.

Practic anumite sortimente din produseleLaDorna care erau înainte fabricate în România au ajuns să fieimportate din alte ţări în care Lactalis are activităţi.Informaţiile au fost publicate în Monitorul Oficial şi reprezintăprimele indicii oficiale privind strategia Lactalis pentru Româniala trei ani de la intrarea gigantului pe piaţa locală.

Astfel, Lactalis a luat decizia închideriifabricii de brânzeturi de tip Cottage din Suceava, a 14 centre decolectare a laptelui din Suceava, Constanţa şi Tulcea, precum şi adouă depozite alimentare.

Deşi este vorba despre închiderea uneiunităţi mici, măsura se înscrie în graficul folosit de aproapetoate multinaţionalele care au venit în România, care au luatafaceri autohtone şi din care au păstrat doar activele mari. Perestul le-au închis sau le-au relocat.

Aşa este şi cazul unităţii din comuna DornaArni, din satul sucevean Ortoaia, unde LaDorna producea brânză devaci de tip Cottage într-o fabrică realizată în 2003 cu fonduriPhare. Acum utilajele au fost mutate în Polonia, iar brânza CottageLaDorna a ajuns să fie importată.

"Dorna Lactate a fost vândută la francezi,iar francezii au început să închidă din unităţi. Decizia închideriifabricii din Dorna Arini a fost luată în toamna anului trecut, iarîn aprilie au finalizat operaţiunile, au închis-ooficial.

Toată aparatura de aici au luat-o şi audus-o în Polonia. Au păstrat brandul LaDorna, dar produsul nu maieste făcut aici, cu lapte local. Nu erau mulţi oameni în fabrică,circa 25, dar pentru noi fabrica era importantă.Nu am avut ce să facem", aspus Ioan Moraru, primarul comunei Dorna Arini.

Francezii au mai închis şi centre decolectare a laptelui, majoritatea fiind în Dobrogea, zonă în careLaDorna mai are o fabrică mică specializată în producerea de brânzăfeta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO