Companii

Lafarge: Nu am simtit lucrarile de infrastructura. In Romania se vinde cimentul la sac

Lafarge: Nu am simtit lucrarile de infrastructura

Phillipe Questiaux

24.09.2009, 15:57 37

Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment, cel mai mareproducator de ciment de pe piata de infrastructura, afirma ca nicianul acesta nu s-a resimtit principala masura asteptata deconstructori din partea guvernului - inceperea in forta alucrarilor de infrastructura, avand in vedere ca majoritateavanzarilor au fost de ciment la sac.

In primul semestru, cand piata cimentului a scazut cu 30%, celemai mari vanzari au fost catre proiectele mici de locuinte, inspecial in mediul rural, unde se cumpara mai mult ciment lasac.

"Desi am asistat in iunie, iulie, august la o usoara revigorarea volumelor vandute la sac, acest aspect nu a facut altceva decatsa ne reconfirme ca in constructii se deruleaza aproape numailucrari mici, domestice si mai putin lucrari de anvergura, ininfrastructura sau investitii majore rezidentiale si comerciale",explica Questiuax. El conduce un business care anul trecut a fostunul dintre cele mai profitabile din Romania, cu un profit net de164 mil. euro, echivalentul uni marje nete de 44%.

Vanzarile de ciment la saci ocupa in prezent o pondere de 55-60%dintr-o piata care a ajuns anul trecut la circa 900 mil. euro,fiind opusul a ceea ce se intampla in statele dezvoltate dinUniunea Europeana si ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani inRomania.

Guvernul Boc a anuntat la inceputul anului ca va aloca 10 mld.euro pentru infrastructura, insa pana in luna august au fostinvestiti doar 4 mld. euro, situatie care a fost resimtita din plinde producatorii de ciment, al caror business a scazut in medie cu30-35% fata de anul precedent.

Cititi luni in ZF un interviu cu sefulLafarge

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO