Companii

Laguna Residence, proiectul cu penthouse-uri de 1 mil. euro, a intrat în faliment

Laguna Residence, proiectul cu penthouse-uri de 1 mil. euro, a intrat în faliment

Autor: Cristi Moga

21.03.2012, 00:05 3021

Ansamblul rezidenţial Laguna Resi­dence, dezvoltat de compania cu acţionariat spaniol GEA Internaţional Development, a intrat săptămâna trecută în faliment, Tribu­nalul Bucureşti acceptând cererea unui creditor persoană fizică în data de 14 martie, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Preţurile locuinţelor din cadrul proiectului porneau de la circa 170.000 de euro pentru apartamentele cu două camere şi puteau ajunge la un milion de euro în cazul penthouse-urilor cu cinci camere, dar investiţia nu a mai fost finalizată, astfel că terenul de sub proiect şi blocurile aflate la stadiul de structură vor fi scoase la lichidare. Instanţa a desemnat lichidator judiciar firma RVA Insolvency Specialists, condusă de Arin Stănescu, care se ocupă printre altele şi de insolvenţa afacerii Mic.ro a lui Dinu Patriciu.

Spaniolii au investit peste 30 de milioane de euro în proiectul de pe malul Lacului Tei care trebuia să cuprindă nouă blocuri cu 500 de apartamente şi au accesat în 2010 şi un credit de 10,5 milioane de euro de la banca spaniolă La Caixa.

Acesta este al treilea proiect dezvoltat de investitori spanioli care se confruntă cu procedura insolvenţei în ultimele luni după ce şi ansamblurile Alia Apartments şi Ibiza Sol au ajuns sub protecţia creditorilor.

În cazul Laguna Residence este vorba despre un faliment direct, astfel că firma nu va mai avea şansa de a se reorganiza decât în cazul în care va ataca cu recurs sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti.

Potrivit celor mai recente informaţii, cei mai mari creditori ai proiectului sunt aproximativ 80 de clienţi care plătiseră avansuri de zeci de mii de euro pentru achiziţia apartamentelor, precum şi banca La Caixa, care a finanţat proiectul în 2010. Reprezentanţii RVA nu au prezentat până la închiderea ediţiei detalii referitoare la masa credală a firmei GEA International Development, tabelul preliminar al crean­ţelor urmând a fi întocmit până la jumătatea lunii iunie.

Problemele juridice şi financiare ale proiectului Laguna Residence sunt mai vechi, în condiţiile în care un alt creditor, firma Acosta Inversiones, obţinuse o sen­tinţă pentru executarea proiectului ca urmare a unei datorii neachitate de 200.000 de euro.

Executorul Judecătoresc Boambeş Badea-Ivan a organizat două licitaţii pentru vânzarea terenului de 25.000 mp şi a construc­ţiilor aferente, dar nu a găsit cumpărător. Următoarea licitaţie urma să aibă loc săptămâna viitoare, la un preţ de pornire de 18,5 mil. euro, dar aceasta nu va mai avea loc ca urmare a pronunţării fali­mentului.

Printre cele mai mari falimente imobiliare din ultimii ani se mai găsesc trei centre comerciale şi ansamblurile rezi­den­ţiale Blue Tower sau Cortina Residence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO