Companii

Laurenţiu Duică, director al departamentului industrial Colliers International: „Este o bătălie pentru a transforma România într-un hub regional de logistică”

Laurenţiu Duică, director al departamentului industrial...

Autor: Georgiana Mihalache

29.03.2018, 18:26 470

România are potenţial pentru a deveni un hub de logistică în regiune, de unde să se livreze către ţările din regiune şi chiar către Turcia, iar anul acesta vor fi livraţi circa 650.000 de mp de depozite de clasa A, susţine Laurenţiu Duică, director al departamentului industrial Colliers International, prezent în cadrul conferinţei ZF Transport, Logistics & Automotive Summit 2018, organizată de Ziarul Financiar.

„Anul trecut a fost livrată cea mai mare suprafaţă post criză de spaţii logistice. Pentru acest an, sunt anunţate de dezvoltatori construcţii speculative şi e o bătalie care se poarta de toţi logisticienii pentru a transforma România într-un hub regional. Anul acesta vor fi livrate 650.000 mp de depozite clasa A, cea ce înseamnă 2,5 milioane de euro. Dezvoltatorii şi-au luat finanţări, discutăm să aducem volumele din alte ţări. S-au gândit mulţi să livreze chiar pentru Turcia”, a spus Laurenţiu Duică.

Alte declaraţii ale lui Laurenţiu Duică:

„Vor fi extinderi de business, chiar dacă nu vor fi nume grele. Potenţial pentru piaţa de logistică o să mai fie.

După 2015 până în prezent peste 70% din spaţiul construit a fost destinat retailerilor pe partea de FMCG.

Tot ce înseamnă e-commerce în România are o legătură puternică cu spaţiile logistice şi industriale. O să fie în detrimentul retailerilor tradiţionali care îşi vor diminua spaţiul şi nu vor avea la fel de multe cereri pe partea de e-commerce.

Pe partea de producţie, vedem o creştere semnificativă în ultimii ani, participăm la mai multe pitchuri comparativ cu 2015-2016. Vor fi extinderi de business, chiar dacă nu vor fi nume grele, cu 10-15-20.000 de mp. Înseamnă că în România au găsit un spaţiu propice. Creşterea va fi în continuare, vom atinge până în 2020 circa 5 milioane de mp.

Online-ul va creşte, avem servicii de livrare inclusiv noaptea. Pe producţie, pentru a se dezvolta zona din sud, avem nevoie de un front comun cu autorităţile.

S-a făcut legătura cu A3 şi Decathlon, Carrefour, Fan Courier s-au dezvoltat. Nordul şi A3 sunt viitorul pol logistic pe partea de depozite şi e-commerce. Am tranzacţionat un teren de 45 ha în zona respectivă şi dezvoltatorul va investi în construcţii pentru că şi el crede în potenţialul zonei. Chitila, Mogoşoaia sunt următoarele poluri logistice. Dezvoltatorii se luptă şi fac proiecte comune cu autorităţile pentru transport în comun”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO