Companii

Leonardo, retailerul de incaltaminte aflat in insolventa, ia in calcul o injectie de capital din partea unui fond de investitii

Leonardo ia in calcul o injectie de capital din partea unui fond de investitii

Florin Panea, proprietarul Leonardo, era unul dintre antreprenorii romani care nu agreau atragerea unui fond de investitii in actionariat in perioada de boom a vanzarilor, preferand finantarea prin intermediul creditelor bancare

15.12.2009, 00:00 153

Leonardo, cel mai mare retailer de incaltaminte, cu afaceri de136 mil. euro anul trecut, a intrat in insolventa in aceasta toamnala presiunea creditorilor, dar si ca urmare a reducerii vanzarilorcu 25% in acest an.

"Sunt mai multe fonduri cu care am luat legatura pana acum, dardeocamdata discutiile sunt incipiente pentru ca nu am definitivatstrategia de reorganizare. Daca activitatea Leonardo va generaprofitul necesar acoperirii datoriilor nu vom avea nevoie de oinfuzie de capital. Exista insa si un scenariu pesimist, in careplanul de reorganizare nu va functiona, iar asta depinde foartemult de evolutia pietei, si atunci vom avea nevoie de ajutorul unuifond de investitii", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonatorla Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cu reorganizarearetelei Leonardo.

Lotrean nu ofera detalii despre pachetul de actiuni care arputea ajunge in proprietatea fondului de investitii.

Aceasta este prima declaratie legata de o posibila atragere aunui investitor in afacerea Leonardo, Florin Panea fiind unuldintre antreprenorii romani care nu agreau o astfel de optiune inperioada in care piata inregistra un boom al vanzarilor, preferandfinantarea prin intermediul creditelor bancare.

In ultimul timp, omul de afaceri a facut foarte putinedeclaratii privind strategia de reorganizare a companiei,raspunsurile la solicitarile ZF fiind furnizate de Radu Lotrean,care petrece foarte mult timp alaturi de Panea in interiorulcompaniei.

Asociatul coordonator al Casei de Insolventa Transilvania spuneca daca Leonardo va decide sa accepte un fond de investitii,acordul ar putea avea loc abia la sfarsitul primului semestru din2010.

Ca parte a procesului de reorganizare dupa intrarea ininsolventa Leonardo a negociat pana acum contractele cu furnizorii,85% dintre acestia continuand livrarile si semnand noi contracte,dar si cu dezvoltatorii de centre comerciale, care au mai redus dinnivelul chiriei circa 30%.

In prezent, Leonardo lucreaza la definitivarea tabeluluicreditorilor care trebuie depus pana la 1 martie 2010. In termen de30 de zile de la acea data, retailerul va depune planul dereorganizare, iar daca acesta va fi aprobat de creditori, companiava incepe sa faca platile pentru datoriile anterioare. Tinand contca magazinele Leonardo genereaza cash, conducerea companiei declaraanterior ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste platadatoriilor, singura bariera fiind o continuare a contractieiconsumului, care ar insemna din nou o micsorare a bugetului pentrucumparaturi.

Chiar daca a inchis peste 80 de magazine in Romania si Ungaria,retailerul de incaltaminte analizeaza in continuare spatii pentruextindere, ultima miscare de acest gen fiind facuta in cel mai noucentru comercial deschis in Bucuresti, AFI Palace Cotroceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO