Companii

Liderul pieţei de farmacii din Cehia şi Slovacia a preluat Farmaciile Arta de la antreprenori români

În total, sub brandul Dr. Max sunt circa 1.000 de farmacii cu 210.000 de clienţi zilnic şi aproape 5.500 de salariaţi.

În total, sub brandul Dr. Max sunt circa 1.000 de farmacii cu 210.000 de clienţi zilnic şi aproape 5.500 de salariaţi.

Autor: Cristina Roşca

08.06.2017, 00:07 5930

Compania Dr. Max, care are deja operaţiuni în Cehia, Slovacia şi Polonia, şi-a făcut astfel intrarea pe piaţa locală prin această achiziţie care a presupus 100% din acţiunile a patru com­panii, respectiv Fastpharm SRL, Iezer Farm SRL, Panpharma Med SRL şi York Farm SRL. Aceasta din urmă este cea care are operează distribuitorul de medicamente, conform datelor ZF, şi este totodată cea mai mare ca business, cu o cifră de afaceri de aproape 107 mil. lei anul trecut, cu 12,6% peste 2015.

Celelalte trei companii, cele care ope­rează lanţul de farmacii, au cumulat afaceri de aproape 105 milioane de lei, mai mult decât duble faţă de 2015. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, acesta a ajuns la aproape 180 de persoane pentru toate cele patru companii care au afaceri cumulate de 212 milioane de lei (47 milioane de euro), potrivit datelor publice.

Astfel, compania Dr. Max a preluat o reţea de 31 de farmacii şi un distribuitor de medicamente şi îşi face intrarea pe o piaţă puternic concurenţială. Planurile cehilor nu se opresc însă aici. Ei au intrat aproape în acelaşi timp pe pieţele din România şi Serbia şi vor să se extindă puternic în regiune.

Compania a fost înfiinţată în 2004 şi este lider pe pieţele din Cehia şi Slovacia şi unul dintre cei mai mari jucători din Polonia, con­form datelor de pe site-ul Penta Investments. În total sunt circa 1.000 de farmacii cu 210.000 de clienţi zilnic şi aproape 5.500 de salariaţi. Modelul Dr. Max este acela de discounter pe seg­mentul de farmacii, un model imple­mentat recent şi de jucători locali precum Sen­siblu, care a lansat brandul Punkt.

De asemenea, recent au anunţat că lanţul de far­macii Belladonna, controlat de antreprenorii români Florin şi Alina-Nicoleta Gheorghiţă, a repoziţionat 11 farmacii din propria reţea sub un nou brand „low-cost“ lansat, Farmacia 1, urmând ca până la final de an să opereze 26 de farmacii sub acest nume. Aceste mutări vin în contextul în care piaţa este puternic concurenţială.

Pe piaţa locală, topul celor mai mari jucători din retailul farmaceutic este dominat de Catena, lanţul de farmacii controlat de antreprenoarea Anca Vlad, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei (572 mil. euro), cu 620 de farmacii. Sensiblu ocupă poziţia a doua, urmat de Dona, Help Net şi Ropharma. În total, primii cinci jucători deţin 20% din piaţă. Numărul total de farmacii a ajuns la circa 7.750 de unităţi, potrivit ultimelor date publice ale Institutului Naţional de Statistică.

Cu doar 31 de farmacii, grupul Dr. Max con­trolat de fondul de investiţii Penta Invest­ment este unul dintre cei mici de pe piaţa locală. Planurile companiei nu se opresc însă aici, negociind deja şi alte preluări, potrivit datelor ZF. În tranzacţia care a marcat intrarea pe piaţă, Dr. Max a fost consiliat de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, pe când vânzătorul a lucrat cu Wolf Theiss. Echipa de avocaţi a Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost coordonată de Cristian Radu, partener şi de Gabriel Ianculescu, avocat senior.

Decizia companiei Dr. Max de a intra local printr-o achiziţie este justificată de faptul că este dificil pentru o companie să intre direct pe segmentul farma, reglementat de către stat. Autorizaţiile pentru farmacii sunt limitate de către Ministerul Sănătăţii.

Fondul de investiţii Penta Investments este activ pe zece pieţe din Europa şi are sub administrare active de 8,5 mld. euro. Pe piaţa locală acesta era prezent din 2015 pe piaţa pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, deţinând compania Fortuna Entertainment. Fondul mai are investiţii în domenii precum media, retail, servicii financiare, producţie, imobiliare şi sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO