Companii

Liga celor mici: care sunt ceilalţi producători de "aur negru" din România care şi-au făcut loc pe lângă Petrom şi Romgaz şi ce redevenţe plătesc?

Liga celor mici: care sunt ceilalţi producători de "aur...

Autor: Roxana Petrescu

01.05.2014, 13:05 767
Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 mi­liarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% comparativ cu 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită dePetrom, companie care asigură aproape în tota­litate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare produ­cător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
„În 2013 s-a înregistrat o producţie de 3,9 milioane de tone pentru ţiţei şi condensat, respectiv 11 miliarde de metri cubi pentru gaze naturale“, spun reprezentanţii ANRM.

Al treilea producător de petrol şi gaze din România este Amromco Energy care anul trecut a plătit pentru producţia realizată redevenţe în valoare de 9,8 mil. lei (2,2 mil. euro).

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Amromco, firma este cel mai mare operator independent de petrol şi gaze din România şi are 30 de concesiuni, dintre care 11 sunt exploatate în parte­neriat cu Romgaz. Acţionarii companiei sunt First Reserve, un fond de investiţii dedicat exlcusiv sectorului energetic, şi Mercuria, unul dintre cei mai mari traderi de petrol şi energie din lume, cu afaceri de 98 miliarde de dolari în 2012. De altfel, în toamna anului trecut Mer­curia a anunţat că va investi 50 milioane de dolari în capitalul Amromco Energy, al treilea producător de gaze naturale de pe piaţa locală, urmărind să obţină o poziţie bună pentru a profita de liberalizarea pieţei de gaze. Amromco Energy a avut în 2012 afaceri de 17 mil. euro şi pierderi de 15 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. În comparaţie, Petrom a avut anul trecut un profit net de un miliard de euro şi afaceri de 5,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO