Companii

Lionăchescu: În timp ce alţii au început să crească, noi comemorăm doi ani de criză. E nevoie de oameni credibili

Lionăchescu: În timp ce alţii au început să crească, noi comemorăm doi ani de criză. E nevoie de oameni credibili
04.07.2010, 23:40 28

România a intrat pe o pantă descendentă al cărei capăt nu seîntrevede, iar în toamnă lucrurile s-ar putea înrăutăţi, încondiţiile în care actualele măsuri - de scădere a salariilor dinsectorul bugetar şi de majorare a cotei de TVA - nu vor fisuficiente pentru echilibrarea bugetului.

"Consider că măsura de majorare a TVA nu este suficientă, iartoamna ne va prinde cu un nou val de măsuri. Problemanesustenabilităţii pensiilor trebuie rezolvată, fie prinimpozitare, fie prin întârzierea ieşirii la pensie. În timp cealţii au început să crească, la noi se adânceşte groapa după doiani de criză, pe care, tehnic, i-am comemorat la 1 iulie. Putemspune că nu a fost luată nicio măsură reală de restructurare, iardovada acestui fapt este execuţia bugetară pe cinci luni (deficitulbugetar a ajuns la 3,1% din PIB la sfârşitul lunii mai - n. red.)",comentează Lionăchescu.

Consultantul în vârstă de 47 de ani, care a lucrat de-a lungulanilor în băncile ING, Citibank şi Bancpost, consideră că există oserie de economişti capabili să scoată România din criză, dar "pânănu se conştientizează cât de gravă este problema, nu se va schimbanimic".

"Cota unică este greu de apărat în momentul acesta şi nu excludrevenirea la o impozitare progresivă. În ritmul în care mergem, vădo modificare a gărzii de la Guvern cu un grup de tehnicieni care săacţioneze pe termen limitat, cu suport tacit în Parlament. Suntoameni pregătiţi precum Mihai Tănăsescu, Daniel Dăianu, MugurIsărescu, Lucian Croitoru care ar putea fi o soluţie. Oameni cucredibilitate şi o bună cunoaştere a economiei."

În acelaşi timp, şi puţinii investitori care erau cu ochii peRomânia în această perioadă au intrat în expectativă, în condiţiileîn care se obişnuiseră cu scenariul scăderii pensiilor, iar deciziaCurţii Constituţionale de a interzice această măsură a fostsurprinzătoare.

"Ne uităm de la o săptămână la alta. Tranzacţiile suntîntârziate până va fi clarificată forma finală a măsurilor luate deGuvern, ale căror efecte se vor vedea în decurs de câteva luni.Pentru oamenii din afara României a fost o surpriză majoră deciziaCurţii Constituţionale privind pensiile, după ce fusese realizat un«gentlemen's agreement» cu reprezentanţii FMI. Totul a fost datpeste cap", spune Lionăchescu.

Cumperi acum dacă îţi asumi pierderi pe termenscurt

Două categorii de investitori mai sunt interesate în prezent deRomânia: cei care îşi asumă că nu vor avea câştiguri pe termenscurt, ci ar putea înregistra pierderi şi fondurile de investiţiicare au stat în ultima perioadă "cu banii la ciorap", în aşteptareacorecţiilor de preţuri.

"Climatul investiţional este neprietenos cu investitorii petermen lung, în condiţiile în care au fost create doar stimulentepentru speculatori. Sunt totuşi o serie de investitori dispuşi săinvestească acum în România, deoarece nu îi interesează să câştigeîn următorii 2-3 ani. Pe de altă parte, mai este o categorie defonduri de investiţii care pot profita de preţurile corectate şi autotodată presiune din partea acţionarilor, care au pus bani în urmăcu trei ani şi nu văd deocamdată investiţiile", afirmăconsultantul.

Lionăchescu spune că investitorii caută companii aflate pecreştere, cu potenţial pentru noi majorări ale afacerilor cu celpuţin 10% anual şi care să fie evaluate în jur de 50 de milioane deeuro, în condiţiile în care tranzacţia medie în prezent este de 6,4milioane de euro.

"La cinci luni dinamica tranzacţiilor era bună. Volumul ajunsesela 211 milioane de euro, în creştere cu 65% faţă de perioadasimilară a anului trecut. Investitorii vor face compromisuri şi săaccepte să cumpere inclusiv afaceri mai mici, în condiţiile în caretranzacţia medie a ajuns la 6,4 milioane de euro. Trebuie să neîmpăcăm cu ideea că suntem o ţară mică şi săracă. Să nu mai visămcai verzi pe pereţi."

Avantajul diminuării valorii de tranzacţionare îl reprezintăfaptul că pentru o achiziţie de 6-7 milioane de euro investitoriinu au, de regulă, nevoie de finanţare bancară, care oricum nuexistă în prezent pentru achiziţii, potrivit consultantului.

"Mai sunt în curs tranzacţii pe pieţe precum telecom, retailspecializat sau servicii medicale, care sunt la modă, dar înperioada iulie-august doar printr-un accident se vor mai închidetranzacţii. În septembrie s-ar putea să asistăm la noi închideri şiînceperea unui nou ciclu de tranzacţii", apreciază Lionăchescu.

"Ne rugăm să ne menţinem veniturile la acelaşinivel"

Echipa Capital Partners a crescut de la 17 la 20 de oameni înacest an, ca urmare a intrării pe piaţa de consultanţă pentrufonduri europene, dar şi a faptului că de la 1 mai a fost recrutatîn cadrul firmei şi Dennis Selinas, cel care a coordonatactivitatea companiei imobiliare britanice Charlemagne pe piaţalocală, acesta urmând să aibă activitate în zona de private equityşi real estate.

"Anul trecut am avut venituri de 3,5 mil. euro şi un profit deun milion de euro. Anul acesta ne rugăm să fie măcar ca anultrecut. Începuse foarte bine anul, până au început problemele dinGrecia şi vizita FMI-ului la Bucureşti. Până atunci, trăiam cuiluzia că în spatele uşilor închise se lucrează, se taie, secomasează agenţii. Când a venit FMI am observat că erau doar vorbe,iar cheltuielile chiar crescuseră." O măsură care ar putea aduceatât bani la buget, cât şi spori activitatea din piaţa de fuziunişi achiziţii ar putea fi reprezentată de vânzarea participaţiilordeţinute de stat în anumite firme-cheie sau chiar a "perlelorenergetice" - unul dintre cele mai importante active aflate încă înproprietatea statului.

"Pentru a nu se putea specula slăbiciunea statului, ar trebuifăcut un plan de privatizare pe cinci ani şi luate anumite decizii:în următorii cinci ani vrem să ieşim din piaţa de energie, detransport de energie sau orice altă piaţă. Sunt pieţe reglementate,în care, spre exemplu, dacă vorbeşti cu OMV de pe poziţia statului,sunt convins că poţi obţine o tranzacţie rezonabilă pentru vânzareapachetului deţinut în Petrom", apreciază Lionăchescu.

Ce spune despre:

Vânzarea firmelor de stat

"Dacă vorbeşti cu OMV de pe poziţia statului, sunt convins căpoţi obţine o tranzacţie rezonabilă pentru vânzarea pachetuluideţinut în Petrom."

Piaţa de M&A

"În perioada iulie-august doar printr-un accident se vor maiînchide tranzacţii. În septembrie s-ar putea să asistăm la noiînchideri şi începerea unui nou ciclu de tranzacţii."

Cine ar investi în România

"Investitori pe care nu îi interesează să câştige în următorii2-3 ani şi fondurile de investiţii care pot profita de preţurilecorectate şi au totodată presiune din partea acţionarilor."

Guvern de tehnocraţi

"Sunt oameni pregătiţi precum Mihai Tănăsescu, Daniel Dăianu,Mugur Isărescu, Lucian Croitoru care ar putea fi o soluţie. Oamenicu credibilitate şi o bună cunoaştere a economiei."

Criza din România

"În timp ce alţii au început să crească, la noi se adânceştegroapa după doi ani de criză, pe care, tehnic, i-am comemorat la 1iulie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO