Companii

Luca Militello, director general al Spitalului Monza: Sistemul de sănătate public este în colaps total. Problema majoră este lipsa resurselor umane

Luca Militello, director general al Spitalului Monza:...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.09.2016, 12:39 1930
Problema principala cu care se confruntă sistemul medical public românesc este lipsa medicilor, a spus Luca Militello, director general al Spitalului Monza,  centru de excelenţă în chirurgie cardiovasculară, în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16.

„Sistemul este în colaps total. Dintr-o simpla analiză, în doi-trei ani spitalele de stat riscă să rămână fără medici. Problema majoră este lipsa de resurse umane. De ce un cardiolog român specialist ar trebui să rămână la un spital de stat cu un salariu de 3.000-5.000 de lei, când în Germania poate avea 6.000 de euro?”

Directorul General al Spitalului Monza, parte a grupului italian Policlinico di Monza, a mai amintit faptul că odată cu inaugurarea recentă a unei secţii de chirurgie pediatrică în cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală, vor veni medici din străinătate să opereze. „La întrebarea unde sunt medicii, răspunsul a fost că ei se află la uşă. În octombrie va veni o echipă din Austria, apoi va veni o echipa din SUA. Ar trebui să ne fie ruşine”.

De asemenea, directorul general al Spitalului Monza mai consideră că ar trebui ca şi pentru spitalele private să existe criterii prin care pot fi acreditate la programul naţional de sănătate, întrucât afecţiuni precum malformaţiile congenitale ar putea fi operate şi în spitalele private in România, nefiind necesară transportarea pacienţilor în afara ţării, care este mult mai costisitoare.

„800 de copii se nasc cu o malformaţie congenitală în România. În spitalele de stat se operează 200. În spitalele private se operează 100, dintre care 90 la noi (Monza – n.r) şi 100 în strănătate. Statul plăteşte aici pentru un caz de chirurgie cardiovasculară 6.000 de lei şi în  străinătate plăteşte pentru acelaşi caz, care poate fi rezolvat aici, peste 20.000 de euro. 100 de copii pleacă anual în  strănătate să fie operaţi în chirurgia cardiovasculară, care pot fi rezolvate aici în spitalele private, cheltuind o sumă de 2 mil. de euro. La Monza costă 5.000 de euro o astfel de operaţie. Noi, cu suma de 2 mil. de euro putem opera 400 de copii. Nu cred că este un sistem corect ca un spital precum cel Municipal să aibă criterii prin care să fie acreditat la un program naţional, iar cele private să nu le aibă”.

Ca răspuns, preşedintele CNAS a spus că va fi aprobat un ordin de ministru prin care vor fi reglementate criteriile prin care toţi furnizorii de servicii medicale vor putea fi acreditaţi la programul naţional, întrând într-o relaţie contractuală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO